Diari Més

Societat

La dieta mediterrània rica en greixos saludables s'associa a una lleugera reducció de pes

És la conclusió de l'estudi PREDIMED en el qual ha col·laborat la Unitat de Nutrició Humana de la URV

La dieta mediterrània rica en greixos saludables s'associa a una lleugera reducció de pes

La dieta mediterrània rica en greixos saludables s'associa a una lleugera reducció de pesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes corporal i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) que ha liderat l’Hospital Clínic, hi ha participat la Unitat de Nutrició Humana de la URV i s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts.

L’estudi suggereix que les directrius actuals de salut que recomanen una dieta baixa en greixos i en calories creen una por innecessària per als greixos saludables presents a la dieta mediterrània, dels quals es coneixen els beneficis per a la salut. Segons els autors, centrar-se a aconsellar dietes baixes en greix i basades a comptar les calories i la manca de diferenciació entre el que són greixos saludables i no saludables ha portat en els últims anys a polítiques paradoxals sobre l’alimentació saludable.

Per arribar a aquesta conclusió, durant una mitjana de cinc cinc anys els investigadors van controlar 7.447 pacients amb alt risc cardiovascular, als quals es va recomanar seguir tres tipus de dieta: un grup consumia una dieta baixa en greix (tan d’origen animal com vegetal) i els altres dos grups seguien una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra o bé amb una barreja de fruita seca. Tots els participants tenien alt risc cardiovascular o diabetis tipus 2 i més del 90% patien sobrepès o eren obesos.

Els resultats principals de la publicació demostren que la dieta mediterrània rica en greixos vegetals com l’oli d’oliva i la fruita seca té poc efecte sobre el pes corporal o la circumferència de la cintura, si es compara amb les persones que segueixen una dieta baixa en greix. De mitjana, els participants en els tres grups van perdre una mica de pes, però la pèrdua més important es va observar en el grup que va seguir la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra (0,88 quilos de reducció de pes en el grup d’oli d’oliva en comparació de 0,60 per al grup de dieta baixa en greix i 0,40 per al grup de fruita seca).

La circumferència de la cintura va incrementar en el temps de forma lleugera en els tres grups d’intervenció, tal com s’observa en la població general. Tot i així, en els individus que seguien la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra o fruita seca es va comprovar un increment menor (de 0,55 cm i 0,94 cm respectivament) respecte al grup que menjava la dieta baixa en greix, després de cinc anys de seguiment.

tracking