Diari Més

Successos

Un pres de Mas d'Enric cala foc al seu matalàs com a acte de protesta

Ha volgut solidaritzar-se amb les protestes per la mala qualitat del menjar S'han evacuat els 90 presos del Mòdul 2 i cinc han estat traslladats a Santa Tecla

Un grup de presos de Mas Enric protagonitza una protesta pels àpats

Un grup de presos de Mas Enric protagonitza una protesta pels àpatsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un intern del mòdul 2 del Centre Penitenciari Mas d’Enric (El Catllar) va provocar un incendi a la seva cel·la, entre les dues i les tres de la matinada de dilluns a dimarts. Això va obligar a evacuar als noranta interns del mòdul 2 cap al pati. Els serveis mèdics, a més, van haver de traslladar quatre interns a l’Hospital de Santa Teclai un al Joan XXIIIde Tarragona per inhalació de fum. Entre ells, hi havia el pres que va provocar l’incendi.

Segons fonts del centre, l’intern, de nacionalitat sud-americana que havia calat foc a la seva cel·la, va utitlitzar un encenedor per cremar el matalàs, que està fet d’un material ignifug que es combustiona, provocant una gran fumarada però sense flames. El mateixos funcionaris van apagar el foc amb un extintor i els presos confinats al pati de la presó van poder tornar a les seves cel·les al cap d’unes hores de l’incident.

Tal i com apuntaven fonts coneixedores del cas, el pres s’hauria solidaritzat amb tres presos del mòdul 3 que la nit anterior van haver de ser aïllats, després de causar commocions a l’hora de sopar, perquè no els agradava l’àpat que s’havia servit aquella nit. Entre els tres interns aïllats hi havia l’home de nacionalitat búlgara que el passat dia 27 de maig va liderar una plantada, també al mòdul 3, durant la qual els interns es van negar a entrar al menjador. Els fets van causar un gran daltabaix dins de la presó, ja que el pres no va ser reduït correctament o a temps.

Aquella nit només treballaven a la presó de Mas Enric vuit funcionaris, i no van poder reduir a l’intern de forma adient, de forma que aquest va sortir corrents, pel que es coneix com el carrer Major de la presó, i es va atrinxerar a la zona poliesportiva del centre penitenciari, des d’on va llençar pedres als agents que intentaven capturar-lo. Un dels funcionaris va ser ferit durant l’episodi, va patir una contusió a la costella i el trencament d'unamà quan intentava reduir el pres.

Els fets van tenir lloc a les dues de la matinada, però fins a les nou del matí d’ahir els Mossos d’Esquadra van estar traslladant els cinc interns ferits, tasques que no es van poder realitzar amb més rapidesa en motiu de la complexitat del cas. Aquest episodi es produeix només deu dies després que el passat 27 de maig un nombrós grup de presos del mòdul 3 es plantessin a l’hora del dinar com a senyal de protesta per la baixa quantitat i qualitats dels àpats. La protesta va poder ser reconduïda a aleshores sense cap més conseqüència.

El director General de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, va assegurar que l’actuació de l’intern «no respon a cap mena de reivindicació o crítica», malgrat que fonts consultades per Diari Més mantenen la seva versió dels fets. El director assegura que és fruit de «un estat d’alteració i un brot d’agressivitat fora del normal» del pres responsable de l’incendi, lluny del malestar creat per la quantitat i la qualitat de les racions de menjar a la presó. En una compareixença per donar explicacions sobre els fets, Calderó va valorar molt positivament la gestió que tant els funcionaris de la presó, com Bombers i Mossos d’Esquadra, van fer durant l’episodi. El director, però, no va aclarir si els interns poden disposar d’un encenedor a la seva cel·la.

Quan se li va preguntar sobre si el número de funcionaris que treballen actualment a la presó és suficient, Amand Calderó va afirmar que «la plantilla està dimensionada en funció del nivell i el ritme que té la presó actualment», concretant que els 10 funcionaris cobreixen les ratios establertes pels 320 presos que actualment estan interns al centre. Un cop controlada la situació, onze funcionaris més van acudir a la presó per ajudar a restablir la normalitat. A més, Calderó va valorar molt positivament com s’havia gestionat la situació de crisi des del propi centre, perquè «la gestió de l’incident és positiva». L’intern rebrà una avaluació dels serveis mèdics, per analitzar «l’actuació desmesurada, que no té cap relació amb res», apuntava el director de Serveis Penitenciaris. L’intern estava sol a la cel·la i, segons el director, mai havien detectat «cap senyal estranya», i assegurava que es trobava en un estat normal. El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, va afirmar que la situació es va gestionar amb una professionalitat «de primer nivell» i de manera excel·lent. El delegat va destacar també el «cooperativisme» de la plantilla de treballadors, que s’ha bolcat davant el succés. Durant el dia es va poder donar l’alta a tots els presos que havien estat ingressats.

Assegurat l’abastament d’aigua

El Consell Executiu va aprovar l’ocupació urgent de béns i drets afectats d’expropiació per poder executar el projecte de millora del servei d’abastament d’aigua potable a la presó de Mas Enric. La relació d’aquests béns va ser sotmesa a informació pública sense al·legacions. L’any 2015 van finalitzar les obres bàsiques per subministrar aigua al centre i al dipòsit de Can Panxé, cosa que va possibilitar que el novembre d’aquell any entrés en funcionament aquesta infraestructura. La diferència de cota entre el dipòsit i la presó, però, va posar en evidència la necessitat de construir una nova estació de bombament i l’ampliació de la potència del subministrament elèctric.

tracking