Diari Més

Política

Els presidents de les diputacions catalanes es debaten entre refundar-les o suprimir-les

Poblet ha defensat que no s'obligui als municipis actuals a unir-se a d'altres

Els presidents de les diputacions catalanes es debaten entre refundar-les o suprimir-les

Els presidents de les diputacions catalanes es debaten entre refundar-les o suprimir-lesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presidents de les quatre diputacions provincials catalanes han debatut avui el futur que consideren que haurien de tenir els organismes que presideixen en la futura organització territorial catalana, però han deixat oberta la qüestió de si caldria«refundar-les»o «suprimir-les».

Els presidents de les diputacions catalanes han participat en una conferència titulada'Diputacions: actors o observadors dels canvis al país?'realitzada ael campus Ciutadella de la UPF en el marc dels esmorzars organitzats per la plataforma'alcaldes.eu' per abordar qüestions d'àmbit local.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha recordat que les diputacions tenen com a funció principal la redistribució de recursos entre els diversos municipis per contribuir que els ciutadans tinguin uns millors serveis públics, cosa que igualment caldrà seguir garantint, ha apuntat, al marge del que es decideixi sobre les institucions locals d'àmbit supramunicipal.

Conesa ha preconitzat que els ajuntaments tinguin un pes major en el repartiment de recursos econòmics entre les diverses administracions, a l'estil del que passa a països com Suècia, i ha defensat el principi de l'autonomia municipal.

Segons Conesa, el primer pas per implantar una nova estructuració territorial d'àmbit supramunicipal podria passar per reconèixer en primer lloc les quatre províncies com a vegueries i a partir d'aquí contemplar canvis.

Des de la Diputació de Girona, el seu president, Pere Vila, ha considerat que les diputacions han de tenir«sempre el compromís de suport al Govern català»i s'ha mostrat favorable a la supressió de les diputacions i les províncies i la seva substitució per les vegueries i els òrgans de gestió corresponents.

Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, en canvi, ha advertit que abans que suprimir cal reflexionar sobre el paper que estan desenvolupant ara mateix les diputacions.

També ha recordat, en una clara referència a Ciutadans, que preconitza en l'àmbit de tot l'Estat la supressió de les diputacions sota l'argument de cal evitar la duplicitat de serveis i personal funcionarial, que «Catalunya té un nivell de funcionaris i d'empleats públics molt inferior a la mitjana de l'Estat i també a la mitjana de la UE».

Per part de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet ha explicat en què consisteix el pla estratègic dissenyat per aplicar fins a l'any 2025 i ha defensat que no s'obligui els municipis actuals a haver d'unir-se a d'altres.

Els quatre presidents de les diputacions han mantingut un debat sobre com evitar la duplicitat de serveis, el paper de les comarques i dels consells comarcals, i com «superar i neutralitzar»els efectes de la llei estatal coneguda com la LRSAL.

La conferència ha comptat amb la presència de diversos alcaldes de municipis catalans i també dels presidents de les associacions municipalistes catalanes

tracking