Diari Més

Pallejà: «La Federació de Cooperatives ha de complir l'acord amb Cambrils»

El president de la Plataforma d’Afectats per la fallida diu que ells han complert els requisits i que han de recuperar els estalvis

Pallejà: «La Federació de Cooperatives ha de complir l'acord amb Cambrils»

Pallejà: «La Federació de Cooperatives ha de complir l'acord amb Cambrils»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La Cooperativa de Cambrils i els afectats per la fallida de la secció de crèdit hem complert tots els requisits i compromisos, ara ho ha de fer la Federació Catalana de Cooperatives i abonar el préstec de 10 milions d’euros al que es va comprometre». D’aquesta manera és com, Dani Pallejà, president de la Plataforma d’Afectats de la Cooperativa de Cambrils s’ha pronunciat davant la constitució d’una nova plataforma composta per 26 cooperatives que es neguen a aportar diners al fons aprovat pel govern que té com a objectiu fer front a la fallida de la secció de crèdit de la cambrilenca i a les que puguin esdevenir en el futur.

«Ara fa sis mesos es va signar un acord amb la Federació Catalana de Cooperatives a través del qual es comprometia a atorgar 10 milions d’euros per tal de poder retornar el 40% dels estalvis retinguts als afectats. Aquest acord exigia contrapartides a l’entitat i als socis i les hem anat complint», diu Pallejà. «Si s’incompleix aquest acord, també s’hauran de depurar responsabilitats. No és una amenaça, però, ara per ara, la Plataforma d’Afectats de la Cooperativa de Cambrils no contempla un altre escenari diferent del de cobrar el 40% dels estalvis, i hauria de ser abans de l’estiu», afegeix el president de la plataforma que aplega 640 persones, de les 1.500 afectades per la fallida.

La Plataforma d’Afectats de la Cooperativa de Cambrils té assumit que l’oposició de les 26 cooperatives al fons cooperativista decretat per la Generalitat suposa un escull que està endarrerint el cobrament. «Ja ens van advertir durant el mes de maig, en tres reunions que vam mantenir amb la federació, que tenien certs problemes per recaptar els 10 milions d’euros, perquè hi havia una situació de dissidència», recorda Pallejà.

Les 26 cooperatives, aplegades com a Plataforma Antifons Obligatori, es neguen a aportar el 3% sobre els saldos creditors mitjans mensuals de les seves seccions de crèdit al qual els obliga el Govern sota amenaça d’haver de ser dissoltes. Asseguren que el fons s’ha creat amb l’única finalitat de salvar la Cooperativa de Cambrils i que acabarà enfonsant el sector, ja que seran les entitats sanejades les que paguin els plats trencats de les seccions de crèdit que fan fallida a través del 3% dels estalvis dels seus socis. De fet, les 26 cooperatives ja van avançar que impugnaran davant els tribunals del contenciós-administratiu el Decret-Llei i estudien «la possible responsabilitat del Consell Rector de l’ASC, SCCL, en haver subscrit una escriptura pública de préstec de 10 milions d’euros a favor de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, SCCL, amb la possible greu vulneració de la normativa cooperativa i dels estatuts de l’Associació de Seccions de Crèdit (ASC, SCCL)».

Les garanties

Dani Pallejà recorda que les instal·lacions de la Cooperativa de Cambrils i els diners que havien desemborsat els socis productors van ser, en principi, la garantia pel préstec. «I en l’últim moment es va acordar que també entrés la benzinera», afegia. Els 7,6 milions en què s’han valorat les instal·lacions de la cooperativa, els 2,8 milions en què ho està la benzinera, i l’aval de la Generalitat de 7,5 milions d’euros, són les garanties de retorn del préstec de 10 milions d’euros que la Federació Catalana de Cooperatives va acordar amb l’entitat.

D’altra banda, els afectats de la Cooperativa de Cambrils que només tenien hipoteques o préstecs contractats amb Caixa Agrària estan subrogant aquests productes a altres entitats bancàries. Hi ha un acord marc amb Ibercaja.

tracking