Diari Més

Les cooperatives contràries al fons del govern estudien denunciar l'Associació de Seccions de Crèdit

És la mesura que analitza la Plataforma Antifons Obligatori per haver subscrit el préstec de 10 MEUR en favor de la Cooperativa de Cambrils

Representants de les 26 cooperatives reunits ahir a la Cambra de Comerç de Lleida.

Les cooperatives contràries al fons del govern estudien denunciar l'Associació de Seccions de CrèditACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les 26 cooperatives agràries que rebutgen la creació del fons cooperatiu aprovat pel Govern per finançar la liquidació de les seccions de crèdit no descarten denunciar el consell rector de l’Associació de Seccions de Crèdit (ASC, SCCL) per haver subscrit un prèstec de 10 milions d’euros en favor de la Cooperativa de Cambrils. Les entitats, que s’han constituït com a Plataforma Antifons Obligatori, argumenten que l’ASC podria incórrer en «una possible vulneració de la normativa cooperativa i dels seus propis estatuts».

Tal com va avançar Diari Més, representants de les 26 cooperatives, cinc de les quals de Tarragona, es reunien ahir a la Cambra de Comerç de Lleida per denunciar que el fons aprovat pel Govern de la Generalitat el passat 17 de maig s’ha creat amb la finalitat de salvar la Cooperativa de Cambrils. El decret aprovat per la via d’urgència pel govern català preveu que totes les cooperatives amb secció de crèdit hauran d’aportar de forma obligatòria el 3% sobre els seus saldos creditors mitjans mensuals, en data de 31 de desembre de cada any. La plataforma de cooperatives no accepta la mesura, tot al·legant que, a la llarga, enfonsarà tot el sector. A més, les cooperatives tampoc accepten que la gestió d’aquest fons correspongui a l’Associació de Seccions de Crèdit (ASC), SCCL –vinculada a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)–, una cooperativa de segon grau «en l’objecte de la qual no hi figura la funció que pretén assignar-li l’administració ni tampoc el de destinar fons dels seus socis a salvar cooperatives en crisi», deia ahir Josep Segura, president de la Cooperativa de Maials i portaveu de la plataforma.

L’ASC no recapta els 10

MEUR

Josep Segura recordava també que la Cooperativa Agrícola de Cambrils va entrar en fallida i des de l’ASC es van demanar aportacions voluntàries a les cooperatives que en formen part amb l’objectiu de sol·licitar un préstec de 10 milions d’euros perquè la Cooperativa de Cambrils pogués tancar la seva secció de crèdit. D’aquesta forma voluntària es van aconseguir reunir poc més de 7 milions d’euros però no es va arribar als 10 milions als quals s’havia compromès l’ASC. Segons Segura, és en aquest moment quan l’Associació de Seccions de Crèdit insta Economia i Hisenda a aprovar el decret llei que obliga totes les cooperatives amb secció de crèdit a fer unes imposicions d’un 3% dels seus saldos amb l’objectiu de crear un fons cooperatiu que pugui cobrir els possibles problemes de les seccions de crèdit que vulguin tancar com és el cas de Cambrils.

La Plataforma Antifons Obligatori reclama al Departament d’Economia i Hisenda que aturi la posada en marxa d’aquest fons cooperatiu ja que considera que la seva creació s’ha fet sense informar-ne suficientment el sector. En aquest sentit, recordaven ahir que les cooperatives són empreses privades i les decisions que prenguin són sobiranes de l’assemblea de cada entitat i «no es pot venir via decret llei amb una imposició així des de fora», segons David Paüls de la Cooperativa de Corbins. La plataforma anunciava ahir públicament que emprendrà les accions legals «que facin falta», entre les quals la presentació d’un recurs contenciós administratiu per impugnar la creació d’aquest fons cooperatiu i també estudia la possibilitat de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la mesura aprovada pel Govern.

El primer termini de cobrament del 3% de les cooperatives entra en vigor avui.

tracking