Diari Més

Institucions

La Diputació de Tarragona defensa la sobirania del Parlament davant «els atacs» del TC

El plenari rebutja una moció dels cupaires que defensava oferir suport econòmic a l'Ajuntament de Tortosa per retirar el monument franquista

El TC tomba la normativa catalana contra el 'fracking' i les grans superfícies fora de les ciutats

El TC tomba la normativa catalana contra el 'fracking' i les grans superfícies fora de les ciutatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plenari de la Diputació de Tarragona ha aprovat aquest divendres una moció per la defensa de la sobirania del Parlament de Catalunya i "contra els atacs a les lleis catalanes" per part del Tribunal Constitucional. El text ha estat aprovat amb els vots dels grups impulsors del text –ERC, CiU i PSC- i s'hi ha afegit també la CUP. El PP i C's han votat en contra. Els republicans han celebrat la posició dels socialistes sobre el text i el president del grup d'ERC, Jordi Cartanyà, ha explicat que desitgen que aquesta postura dels socialistes a la Diputació«s'estengui com una taca d'oli a tots els ajuntaments».

D'altra banda, el plenari ha rebutjat una moció impulsada per la CUP sobre el monument franquista de Tortosa, que defensava«oferir suport econòmic»a l'Ajuntament per fer front a la despesa necessària per retirar-lo.

Sobre la moció en defensa de la sobirania, el president del grup de CiU a la Diputació de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha defensat que el text, que ha qualificat de «potent», parla de «declaracions d'inconstitucionalitat de lleis que són vitals pels municipis», com aquelles referent a la pobresa energètica, l'accés a l'habitatge o l'impost sobre la producció nuclear.

En els acords de la moció aprovada s'assenyala que es dóna suport al Parlament de Catalunya en les iniciatives legislatives que refermin la voluntat de donar resposta a les emergències socials i també el suport al Govern en el desplegament normatiu i reglamentari al qual s'ha compromès i en la relació amb els serveis socials. D'altra banda, s'insta als ajuntaments a impulsar les iniciatives que permet la llei 24/2015, seguint l'exemple de l'Ajuntament de Sabadell, que manté el compromís de continuar impulsant accions per evitar desnonaments per impagament d'hipoteca o de lloguer o buscar mecanismes de segona oportunitat per cancel·lar deutes contrets per habitatge habitual.

El monument franquista

Pel que fa a la moció sobre el monument franquista, el text impulsat per la CUP proposava que la Diputació oferís suport econòmic a l'Ajuntament de Tortosa per fer front a la despesa necessària per retirar el monument franquista. El text només ha rebut el suport d'ERC i la CUP, mentre que el PSC, el PP, Ciutadans i Convergència han votat en contra. Durant el debat, el portaveu d'ERC, Gervasi Aspa, ha recordat que «la Diputació va participar en la col·locació del monument franquista»i que ara «seria de grat que fes el possible per ajudar l'Ajuntament de Tortosa a retirar el monument, si els tortosins així ho decideixen».

D'altra banda, el diputat de CiU Joan Josep Malràs ha defensat que el grup votaria en contra de la moció tot argumentant que no consideren«oportú»manifestar-se sobre l'assumpte abans que se celebri la consulta sobre la retirada del monument convocada per dissabte. El portaveu de la CUP, David Vidal, ha recordat que «les persones que van construir el monument no van fer cap consulta»i ha considerat que «el franquisme no es pot consultar».

Altres mocions

Al ple també s'ha rebutjat la moció presentada per la CUP per penjar l'estelada de la Diputació«en suport als càrrecs electes investigats pels organismes judicials espanyols». Només la CUP i ERC hi han votat a favor. Sí que s'ha aprovat amb tots els vots excepte el del PP una moció per corregir la valoració cadastral excessiva de les construccions agrícoles que ha estat presentada per ERC, CiU i PSC.

Aprovació de la darrera anualitat del PAM, superior als 8 MEUR

El plenari ha aprovat per unanimitat la concessió de subvencions per valor de 8,21 MEUR corresponents a l'anualitat de 2016 del Pla d'Actuació Municipal (PAM) destinats als municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Aquesta es tracta de la darrera anualitat del PAM, que ha destinat una partida global de 50 MEUR per al període 2013-2016.L'acord contempla destinar 7.321.147 euros al programa de despesa corrent i 892.088 euros al programa d'Inversions del PAM, corresponent a l'anualitat de 2016. En el conjunt del període 2013-2016 la inversió global destinada a aquest pla ha estat de 50 milions d'euros. Pel que fa al programa d'inversions, entre les actuacions que cobrirà aquesta anualitat del PAM hi ha obres de construcció, arranjament o millora d'infraestructures públiques de subministrament d'aigua, depuradores, urbanització i arranjament de vies. S'ha avançat també que, en el proper PAM, 2017-2020, hi haurà un increment del 20% respecte a l'actual pla i es destinaran 60 MEUR.

tracking