Diari Més

Gastronomia

La coca amb cireres, recepta típica de la festivitat de Corpus

Aquesta coca, feta amb pasta de brioix, és típica de Reus i altres municipis de la zona

La coca amb cireres, recepta típica de la festivitat de Corpus

La coca amb cireres, recepta típica de la festivitat de CorpusFestesreus.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant els mesos de maig i juny, els aparadors de forns i pastisseries de Reus i altres poblacions del Camp de Tarragona s’omplen d’un producte típic del temps i la zona: la coca en cireres. Municipis de les Terres de l'Ebre també elaboren aquestsdolçosdurant aquests dies.Tenint en compte que aquesta és l’època de cireres, pot semblar d’allò més normal que es facin coques amb aquests fruits. Tot i així, és difícil trobar-ne fora de les nostres contrades, i és que la coca amb cireres està fermament arrelada al territori i a una festivitat en concret, Corpus.

És tradició que a Reus es regalincoques entre els petits i grans durant el dijous de Corpus. Si aquests dieses passeja per la ciutat, el més habitual serà trobar-se tothomclavant una mossegada a aquesta coca. I és que no es pot imaginar Corpus sense la coca de cireres. La tradició ha arrelat més d’ençà que l’Ajuntament de la ciutat va començar a repartir coques als alumnes de les escoles que a mig matí es planten al Mercadal per veure els Gegants i la Mulassa. Ara bé, es té constància que es reparteixen coques amb cireres als infants des de mitjans del segle XIX. Alguns documents de l’època expliquen que un sabater de la ciutat s’encarregava també de pesar la farina quan es feien transaccions comercials amb ella. El sabater espolsava els sacs que l’emmagatzemaven en un racó i amb la farina recollida al cap de l’any preparava unes coques amb cireres que repartia entre la mainada abans que anessin a veure els actes de la festivitat de Corpus.

Portar les cireres al forn

Tot i que hi ha qui la fa a casa, normalment la coca amb cireres es compra feta a les fleques o pastisseries. Anys enrere, aquells que tenien cireres a casa les portaven als establiments perquè els hi posessin sobre la coca. De fet, antigament les coques amb cireres es feien amb un tipus de cirera en concret, anomenat negreta, que ja no es comercialitza. Les negretes són unes cireres tardanes, petites, de carn dura i amb una dolçor que s’enganxa al paladar. Aquesta dolçor fa que, en coure’s, la coca s’impregni d’un almívar granatós, que caracteritza el producte.

Existeixen fins a tres tipus diferents de fer coca en amb cireres. Tot i així, la varietat més popular és la feta amb pasta de brioix, una massa esponjosa que absorbeix tot el gust de la cirera i que farà que tots aquells que la provin, se’n llepin els dits.

La recepta de Mariona Quadrada INGREDIENTS *Pasta: - 150 cc de llet - 80 g de sucre - 50 g de mantega - 3 ous - 25 g de llevat de pa - sal - 500 g de farina - Ratlladura de llimona (si és per a coques dolces) *Farciment: - 2 kg de cireres negretes - 2 rovells d’ou per pintar -sucre abundant PROCEDIMENT *Pasta: Es desfà el llevat amb la llet tèbia. S’hi afegeixen la farina, el sucre, la mantega a pomada, la sal i els ous. Es treballa amb les varetes arrissades del batedor elèctric uns 10 minuts fins que la pasta es fa com una bola. S’aboca la pasta damunt d’un paper parafinat i se li dóna la forma de coca. Es deixa fermentar 1 hora en un lloc calent fins que augmenta de volum. S’enforna a 180º durant 20 minuts. *Farciment: S’escampen les cireres per damunt de la coca i es deixa reposar 1 hora. Es pinta amb rovell d’ou i s’espolsa amb bastant sucre per damunt. S’enforna a 180º 20 minuts.

La coca amb cireres, recepta típica de la festivitat de Corpus

La coca amb cireres, recepta típica de la festivitat de CorpusOlívia Molet

tracking