Diari Més

Els administradors de la Festa Major de Vilafranca, ambaixadors de les colles de Valls

La proclamació oficial dels Ambaixadors tindrà lloc dissabte 18 de juny a la plaça del Blat

L'administració de la Festa Major de Vilafranca es converteix en ambaixadora de les colles castelleres de Valls

L'administració de la Festa Major de Vilafranca es converteix en ambaixadora de les colles castelleres de VallsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dues colles castelleres vallenques i l'Ajuntament de la ciutat han anunciat que l'Ambaixador de les collesper a la temporada 2016 serà l'Administració de la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès. Gairebé dos segles de presència dels castellers vallencs en la diada del 30 d'agost han estat determinants en la presa de la unànime decisió.

El proper dissabte 18 de juny a les 6 de la tarda els castellers proclamaran el seuAmbaixador anual a la plaçadel Blat. En aquesta ocasióels Administradors, les cinc persones encarregades d’organitzar la diada de Sant Fèlix i nomenades cada any per l'Alcalde vilafranquí, rebran la distinció avalada per la trajectòria de molts dels seus avantpassats, que any rere any han convidat les colles castelleres vallenques per ser a la plaça de la Vila cada 30 d'agost.

A més, els Administradors tenen un paper molt destacat en tota l’activitat de la Festa Major de Vilafranca: encenen la Tronada, gaudeixen de les actuacions dels balls i de les diades castelleres des del balcó de l’Ajuntament, van a processó portant el penó institucional, o segueixen els oficis i el cant dels goigs des del primer banc de la basílica de Santa Maria. També custodien la imatge de Sant Fèlix a les seves llars durant tot l'any, uns dos mesos i mig aproximadament en cada casa, ja que el patró vilafranquí només dorm a l'església durant la Festa Major. Els Administradors tenen les portes de casa seva obertes a qualsevol ciutadà que vulgui veure el sant, des de visites escolars fins a persones que volen fer una oració.

L'origen dels Administradors vilafranquins

Les relíquies de Sant Fèlix van arribar a Vilafranca l’any 1699, procedents d’un cementiri romà i un any més tard el bisbat de Barcelona en va reconèixer l’autenticitat i va donar indicacions a la comunitatvilafranquinaperquè designés a quatre persones, anomenades Administradors, que s’encarreguessin d’organitzar el culte al sant i gestionessin les despeses derivades d’aquestes celebracions.

Aquest és l'origen de l'Administració de la Festa Major vilafranquina que des del segle XVIII està organitzada per aquest equip de persones, actualment cinc, que cada any són diferents i nomenats per l’Ajuntament. L’encàrrec suposa coordinar la festa en la seva globalitat: des de la definició del programa d’espectacles, fins a la recerca de recursos per finançar-la. La tria dels Administradors i les decisions que prenen generen molta expectativa. El quintet tindrà un paper rellevant durant els dies de la celebració.

Sorteig de la Diada de Sant Joan

Durant l'acte de l'Ambaixador, les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls aixecaran pilars en homenatge a l'Administració de Vilafranca del Penedès, que oficiarà el sorteig de l'ordre d'actuació de la Diada de Sant Joan 2016. El ritual, que el darrer any va anar a càrrec de la Muixeranga d'Algemesí,permetrà conèixer a cinc dies qui obrirà la jornada, un dels al·licients notables de la Festa Major de Sant Joan de Valls.

tracking