Diari Més

Infraestructures

El tram tarragoní del nou corredor ferroviari s'obrirà després del tercer fil

El secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, afirma que ja s’ha contractat el subministrament per instal·lar la via per mercaderies

El conseller de Territori, Josep Rull, amb Julio Gómez-Pomar, durant les jornades en què van mantenir una picabaralla dialèctica.

El tram tarragoní del nou corredor ferroviari s'obrirà després del tercer filDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, van mantenir ahir una picabaralla dialèctica a l’entorn del Corredor del Mediterrani en un debat sobre aquesta infraestructura organitzat ahir per Expansión. Més enllà d’això, el representant del Govern central assegurava que ja s’ha contractat el subministrament per la instal·lació del tercer fil ferroviari per on ha de passar el trànsit de mercaderies. De fet supeditava la inaguració del nou tram del Corredor Mediterrani entre Vila-seca i Vandellós a la posada en marxa del tercer fil.

Julio Gómez-Pomar recordava que l’eix mediterrani està dissenyat en tres fases: una primera en què s’instal·larà el tercer fil i hi haurà una altra via en ample ibèric, una segona fase amb una via en ample internacional i una altra amb el tercer fil, i una tercera fase amb les dues vies en ample internacional. Va sostenir que, si s’hagués implantat directament l’ample internacional fins a la frontera francesa, s’estaria incomunicant pràcticament el 95% del trànsit ferroviari, ja que hi ha molts trens que només poden circular actualment en ample ibèric. «Les dates del final de la implantació del tercer fil són molt pròximes, però no m’atreveixo a donar una data concreta», deoa, perquè la velocitat dels treballs ve marcada per les dificultats tècniques que sorgeixen en les obres.

Assegurava que les actuacions no s’han aturat, fins i tot treballant a tres torns i per la nit per mantenir la circulació ferroviària, i va indicar que el Govern havia invertit 6.350 milions d’euros entre el 2012 i el 2016. Gómez Pomar explicava també ahir que s’està instal·lant doble via en ample ibèric sobre travessa polivalent entre Vandellòs i Vila-seca, i que ja s’ha contractat el subministrament del tercer fil.

D’altra banda, Pomar va manifestar una contundent negativa a consensuar un coordinador tècnic per fer el seguiment d’obres del Corredor Mediterrani, tot al·legant que el govern espanyol «té suficient capacitat de direcció», en resposta a la petició de Rull de consensuar un tècnic. Rull va acusar Gómez-Pomar d’utilitzar un to institucional «inaudit» i li va retreure que semblava que havia anat a Barcelona a «renyar» el conseller.

Las diferents intervencions del conseller Rull i de la seva homòloga valenciana, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, es van centrar durant la jornada en la reivindicació de la importància d’aquesta infraestructura per a l’economia.

En el seu torn d’intervenció, el representant del ministeri de Foment va desplegar un discurs per demostrar que aquest govern del PP ha estat el que més ha fet en el desplegament d’aquesta infraestructura. Tot i això, Gómez-Pomar no va poder respondre a la pregunta concreta d’un calendari de finalització de les obres. El secretari d’Estat va recordar que totes les grans obres, fins i tot la construcció de la L-9 de la Generalitat de Catalunya, en el seu procés de construcció han d’assumir «problemes tècnics» que retarden els terminis previstos.

El conseller Rull va intervenir per reivindicar un consens entre totes les administracions i els agents econòmics i socials de l’Arc del Mediterrani i va reclamar al representant del govern espanyol el nomenament d’acord en les parts d’un tècnic de reconegut prestigi que com ha passat en grans obres com la Terminal 1 de l’aeroport del Prat s’encarregui de fer un seguiment de les obres. Una reivindicació, segons recordava Rull, que defensa la Taula Estratègica del Corredor del Mediterrani que es va posar en marxa aquest dimecres a iniciativa del Govern.

En el seu torn d’intervenció, Gómez-Pomar, després de defensar l’aposta econòmica del govern espanyol per aquest corredor, 6.350 milions d’euros d’inversió entre el 2012 i el 2016, va respondre contundentment a la proposta del Govern rebutjant de totes totes el nomenament d’un coordinador tècnic per fer el seguiment de les obres del Corredor.

El secretari d’Estat d’Infraestructuras afirmava que el govern central no necessita cap coordinador tècnic per fer el seguiment de les obres del Corredor del Mediterrani perquè té «suficient capacitat de direcció» i la part tècnica ja la coordina Adif on hi ha centenars d’enginyers, reblava.

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Comunitat Valenciana, María José Salvador, va criticar la manca d’informació del Govern i va recordar que el tercer fil s’hauria d’haver acabat el 2015. Rull també es va sumar a la queixa sobre la manca d’informació institucional sobre l’estat de les obres del Corredor al seu pas per Catalunya i va criticar Gómez-Pomar d’haver tingut coneixement en l’acte d’aquest dijous que el tram entre Vila-seca i Vandellòs no s’inaugurarà fins que estigui desplegat el tercer fil d’ampla internacional en la via del costat mar.

tracking