Diari Més

Calafell

Ciutadans trenca el pacte de govern a Calafell amb PSC, UAM i PP

Van acusar a l’entesa de no haver complert amb les condicions del pacte, fent referència al suport als ajuntaments investigats

Ciutadans trenca el pacte de governabilitat que tenia amb PSC, UAM i PP a Calafell

Ciutadans trenca el pacte de governabilitat que tenia amb PSC, UAM i PP a CalafellDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ciutadans dona per trencat el pacte de governabilitat que mantenia a Calafell amb l’executiu format per PSC, UAM i PP. El juny de l’any passat, la formació taronja es va comprometre a donar suport extern als nou regidors del govern tripartit, però ahir va donar l’entesa per trencada, acusant-los de «no haver complert les condicions del pacte». Segons el regidor de C’s, José Manuel Tejedor, «l’acord de governabilitat defensava els valors democràtics, que són la independència de la justícia i la lleialtat a la Constitució i a l’Estatut de Catalunya». En aquest sentit, va criticar el govern de Calafell per haver donat suport als ajuntaments investigats per l’Audiència Nacional i per no haver iniciat els tràmits per abandonar l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

En el moment que el grup municipal de Ciutadans i el govern van signar el pacte d’estabilitat a Calafell al mes de juny, la formació taronja tenia dos regidors que, sumats als nou de l’equip de govern, garantien la majoria absoluta sobre els 21 membres del Ple. Amb tot, discrepàncies internes al grup municipal de C’s van provocar l’expulsió d’un dels dos representants, el qual ara forma part del Ple com a regidor no adscrit. Donada la situació, des d’aleshores Ciutadans només ha pogut garantir el suport extern al govern amb un únic regidor, perdent així la majoria absoluta del Ple. Paral·lel a aquest escenari, durant el darrer Ple municipal es va aprovar una moció de la CUP on l’Ajuntament de Calafell donava suport als consistoris catalans investigats per l’Audiència Nacional en relació al 9N i al procés sobiranista. La proposta va tirar endavant i va evidenciar la disparitat d’opinions dels tres partits que formen el govern municipal: el PSC es va abstenir, UAM hi va votar a favor i el PP, en contra.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, va respondre el trencament d’estabilitat acusant la formació d’haver incomplert l’acord des que el partit va expulsar un dels dos regidors. L’escissió interna del grup municipal, Ferré la va considerar un «incompliment de la governabilitat». D’aquesta manera, l’alcalde va defensar que l’executiu del PSC, UAM i PP «no ha fet res contrari a l’acord que hi havia». Alhora, Ferré va dir que «no entenc» que Ciutadans argumenti part del trencament criticant que el Ple doni suport als ajuntaments investigats per l’Audiència Nacional. A partir d’ara, l’alcalde de Calafell garantia que continuarà governant en minoria a base de negociar amb la resta de forces polítiques.

El regidor de Ciutadans, José Manuel Tejedor considera que aquest posicionament «incompleix les condicions» del pacte signat ara fa un any, on el govern es comprometia a ser «lleial amb la constitució», i va acusar l’executiu de contribuir a «trencar la convivència del municipi».

Després de la moció, va explicar Tejedor, Ciutadans va presentar al govern un document on l’instava a «recuperar l’ordre constitucional i la defensa de les lleis democràtiques» a l’Ajuntament. Amb tot, UAM s’hi va oposar, i el PSC i el PP tampoc van signar-ho, «excusant-se en l’aritmètica», ja que el nombre de regidors del govern no sumava la majoria del Ple i, per tant, no pot ser decisiu els resultats de les votacions.

Tejedor va explicar que, aquest dimarts al vespre, va mantenir una última reunió amb els representants dels tres partits que formaven el govern per intentar salvar la situació. Com que l’entesa no va ser possible, el regidor va comunicar que retirava el seu suport a l’executiu. Un cop confirmat el trencament de governabilitat, Tejedor va defensar que el seu partit «mantindrà les postures amb fermesa a l’hora de defensar els valors democràtics bàsics».

Ramon Ferré va defensar l’abstenció del grup municipal del PSC en la moció de suport als ajuntaments encausats dient que el seu partit «no entra el temes judicials». «Ni donem suport ni estem en contra de les actuacions que faci el poder judicial, que ha d’anar a banda del poder polític», va dir l’alcalde de Calafell, després que Ciutadans li hagués retret haver facilitat l’aprovació de la moció presentada per la CUP.

tracking