Diari Més

L'Esbart Dansaire ret homenatge al 'Mestre' amb una Trobada de jotes

Hi van participar el Cap de dansa de Pinell de Brai, el Grup de Jota de Paüls i l’Esbart Dansaire de Sant Carles de la Ràpita

L'Esbart Dansaire ret homenatge al 'Mestre' amb una Trobada de jotes

L'Esbart Dansaire ret homenatge al 'Mestre' amb una Trobada de jotesCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Estimat mestre, va per vostè». Amb aquestes paraules la Gemma Soler, directora de l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina de Vila-seca, donava inici a la Trobada de jotes que es va celebrar el passat dissabte, 7 de maig, a Vila-seca.

La cita s’emmarca en els actes de celebració del 40 aniversari de la formació, però en aquesta ocasió la festa va estar revestida d’homenatge a Josep Bargalló i Badia, ‘el Mestre’, director de l’Esbart des de la seva fundació, que va morir el juny passat.

Mar Melero, presidenta de l’Esbart, recordava el perquè d’aquesta trobada: «teníem clar que volíem dedicar una actuació al Mestre Bargalló, i com que ell va dedicar bona part de la seva vida a estudiar i recuperar les jotes, vam pensar que aquest format seria el millor».

Jotes vingudes del sud

La convocatòria va aplegar a la plaça d’Estudis de Vila-seca quatre formacions. A més del grup local, van actuar el Cap de dansa de Pinell de Brai, el Grup de Jota de Paüls i l’Esbart Dansaire Rapitenc de Sant Carles de la Ràpita. La festa va començar amb una cercavila dels dansaires, que van recórrer els principals carrers del nucli antic acompanyats dels gegants locals, el Ton, la Pineda i el Tonet.

Un cop retornats a la plaça va començar l’actuació, que van encetar els locals amb la Jota de la pobla de Massaluca. A continuació van actuar els balladors de l’Esbart Dansaire Rapitenc, amb la Polca de Sant Esteve, i tot seguit el Cap de Dansa del Pinell de Brai va interpretar la jota del Pinell de Brai. Els van seguir els dansaires de Sant Carles de la Ràpita, que en la seva segona actuació van presentar la Jota de Sant Antoni. A continuació l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina va fer la Jota Foguejada. Els Rapitencs van tornar a sortir a la plaça per ballar la Jota Barrejada, i tot seguit els de Paüls van interpretar la Jota de Paüls. Els de Sant Carles de la Ràpita van tancar la seva actuació amb la Moixentina, mentre que la trobada va ser closa pels locals, que van ballar el tradicional Ball de Coques.

La presidenta de l’Esbart Ramon d’Olzina apuntava que la tradició de ballar jotes a Vila-seca els va venir de la mà de Josep Bargalló i Badia, que a partir del 1980 va centrar els seus esforços en la recuperació de les danses de les comarques tarragonines, fet que va permetre la recuperació d’una gran quantitat de jotes que es ballaven en aquestes comarques. Segons Melero, l’elecció de les jotes que la formació vila-secana va ballar a la trobada del 7 de maig va estar justificada per diversos fets: «la Jota de la Pobla de Massaluca és un dels balls que el Mestre havia recuperat i ens va ensenyar els últims anys. La Jota Foguejada la vam voler fer perquè és molt vistosa [la tradició mana que, mentre les parelles ballen, un amic del noi llenci petards als peus de la noia com a mostra del seu interès per ella], i el Ball de Coques de Prades és el primer que el Mestre Bargalló va recopilar».

Una trobada cordial

Durant la celebració la presidenta i el regidor de Cultura, Pere Sgura, van ver entrega dels records de la Trobada als representants dels grups convidats, i també hi va haver un espai per als gegants, que es van atrevir a ballar a ritme de jota.

Un cop acabada la festa hi va haver un sopar de germanor. Els convidats van marxar de Vila-seca amb molt bones sensacions, tal com detalla Melero: «alguns membres dels grups em van fer saber que estaven meravellats amb com va anar la festa, i em van explicar que els va agradar molt la cercavila i el sopar de després. Hi va haver molt bones vibracions».

Les pròximes actuacions de l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzine seran el 14 de maig, quan faran l’Actuació del 40 aniversari en el marc de la Festa de Sant Isidre, i aquest mateix mes, el dia 22, a l’Aplec de Montserrat.

tracking