Diari Més

Cultura

Com eren, com menjaven i quines malalties patien els monarques enterrats a Santes Creus

El Museu d'Història de Catalunya presenta la publicació 'El panteó reial de Santes Creus'

El cos momificat de la reina Blanca d'Anjou.

Com eren, com menjaven i quines malalties patien els monarques enterrats a Santes CreusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu d’Història de Catalunyaha presentatla publicació en línia i llibre electrònic'El panteó reial de Santes Creus, estudi i restauració de les tombes de Pere el Gran, Jaume II i Blanca d’Anjou, i de l’Almirall Roger de Llúria'. La publicació, disponible al web http://santescreus.mhcat.cat/carecull el projecte d’investigació que es va dur a terme entre els anys 2009 i 2013 a les tombes reials de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp), que va consistir en la restauració del panteó i l’estudi de les restes que contenia.

El projecte d’investigació a Santes Creus va ser el més important en la matèria dut a terme pel Departament de Cultura. Hi van intervenir experts de diverses disciplines i múltiples centres de recerca, universitats, empreses privades i professionals independents, que van formar un equip pluridisciplinari i molt extens. Molts d’ells van haver de desenvolupar nous procediments i tecnologies, la qual cosa va generar un important valor en R+D+I i va ampliar notablement les possibilitats d’estudi i interpretació dels resultats, potenciant així mateix la seva difusió. L’aplicació de les noves tecnologies al projecte va permetre, per exemple, la reconstrucció facial del rei Pere el Gran. Com a resultat, va poder aprofundir en el coneixement dels monarques i donar resposta a diversos interrogants: com era el rei, què menjava, quines malalties van patir els monarques, com les hi van tractar, de què van morir o com els van momificar. Tot plegat, va permetre elaborar un nou i complet discurs que aporta importants novetats en el coneixement de la història, els costums funeraris, les tècniques constructives i decoratives i els simbolismes particulars dels panteons i monarques de la Corona d’Aragó.

Tot i que el gruix dels resultats de la recerca ja es va anar anunciant, amb aquesta publicacióesrecull de manera conjunta tota la feina realitzada, els resultats obtinguts, les dades que els sustenten i els coneixements que se'n deriven. Ara es presenta la publicació en un acte adreçat principalment als equips que van participar en la recerca i als professionals dels sectors del patrimoni, la conservació i restauració, la història i la seva difusió.

Vídeo de presentació del projecte:
Secció lateral segons la tomografia computada de les restes del rei Pere el Gran dins del sepulcre.

Com eren, com menjaven i quines malalties patien els monarques enterrats a Santes CreusCedida

tracking