Diari Més

Policial

Les «antenes ciutadanes» redueixen un 16% els robatoris en habitatges

Els Mossos destaquen el paper dels veïns al detectar moviments sospitosos, principalment a les urbanitzacions

Les «antenes ciutadanes» redueixen un 16% els robatoris en habitatges

Les «antenes ciutadanes» redueixen un 16% els robatoris en habitatgesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els robatoris en domicili que es van produir l'any passat a la regió policial dels Mossos d'Esquadra del Camp de Tarragona es van reduir el 2015 un 15,91% respecte a l'any anterior gràcies, en bona part, a les anomenats«antenes ciutadanes», segons ha explicat l'intendent Jaume Giné.

Giné ha valoratel balanç policial de l'any passat i ha destacat el paper dels anomenats«antenes ciutadanes», veïns que mantenen una relació discreta i fluida amb les forces de seguretat.

En aquesta regió policial hi ha 575 urbanitzacions i 580.000 domicilis i Giné ha apostat clarament per la «coresponsabilitat ciutadana perquè és evident que no podem posar un policia a cada carrer».

Així, sobretot en el cas de les urbanitzacions, «els propis veïns s'adonen abans que ningú si hi ha un vehicle sospitós rondant pel seu barri», ha dit l'intendent.

Aquesta regió policial aposta per la presa de consciència dels ciutadans per prevenir la delinqüència, de manera que l'any passat es van mantenir 16.811 contactes entre les oficines de relació amb la comunitat i els ciutadans.

Reunions amb administradors de finques

Giné ha destacat que els Mossos d'Esquadra mantenen reunions periòdiques amb els administradors de finques, sobretot per tallar robatoris en segones residències, que amb freqüència es descobreixen molt temps després de perpetrar-se.

Els administradors canalitzen la informació dels presidents de les comunitats de propietaris i també ajuden a conscienciar sobre mesures d'autoprotecció, ha assenyalat l'intendent.

En total, els diferents modalitats de robatoris amb força van baixar l'any passat un 17,02% respecte al 2014: un 15,91% menys a l'interior de domicili; un 37,10% a locals comercials, un 28,03% en empreses i un 9,97% en altres llocs.

Robatoris en zones més poblades

Els delictes estan molt repartits, amb una tendència a la concentració a les grans ciutats i zones més poblades.

El perfil de l'autor d'aquests robatoris és el d'una persona de menys de 30 anys, que viuen a prop de l'entorn on cometen els robatoris i que sobreviuen del que sostreuen.

En general, no són professionals ni tenen una metodologia concreta, sinó que actuen de manera oportunista, per la qual cosa és important seguir els consells de seguretat, ha dit l'intendent.

També ha destacat«el paper clau de les diferents policies locals» i l'aposta per la col·laboració amb aquests cossos mitjançant operatius i dispositius conjunts

tracking