Diari Més

Turisme

El que amaguen les pedres de Prades

Mari Carme Granados, de La Teva Ruta, descobreix tots els secrets de la vila vermella

El que amaguen les pedres de Prades

El que amaguen les pedres de PradesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça Major de Prades és un dels punts més trepitjats de les Muntanyes de la Costa Daurada. La vila vermella és un pol d’atracció del turisme familiar, esportiu i gastronòmic del Baix Camp. Però de ben segur són poques les persones que saben que en aquest terra hi ha unes lletres gravades. O que a la plaça del Pare Benet, on a l’estiu s’hi munten parades de terrissa, hi ha un mur que ens parla de la mort. Aquestes curiositats, i moltes altres, les explica Mari Carme Granados, de La Teva Ruta, durant la visita guiada que organitza per la vila vermella. Es tracta d’una proposta turística i lúdica, pensada per al públic de totes les edats, amb una opció per al turisme familiar, que acabar amb divertida una gimcana pels carrers del poble i una sorpresa final.

Apostar pel turisme guiat en un lloc que creix sota l’ombra -allargadíssima- del Monestir de Poblet és tot un repte, però Granados assegura estar compromesa amb una aposta: «revaloritzar el patrimoni del territori». Per aquest motiu, la seva carta de serveis inclou activitats similars en pobles que, d’entrada, no sembla que hagin d’amagar res. Barberà de la Conca, Capafonts, Alcover o Riudecanyes. Però aquesta llicenciada en Història de l’Art ha sabut veure el que ha passat desapercebut per a la majoria, i de la seva mà podem esmorzar entre olives centenàries a Riudecanyes, conèixer el forn medieval de Capafonts o tafanejar per Ca Batistó, una casa senyorial originària del segle XVIII d’Alcover.

M. Carme Granados es va especialitzar cursant el Màster Oficial en Gestió del Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona i té una llarga trajectòria professional com a guia especialitzada, una feina que ha realitzat tant a la demarcació de Tarragona com per altres punts del país. La seva formació li permet complementar unes propostes que, d’entrada estan revestides d’un caràcter molt lúdic, amb un component formatiu. «Miro que les meves visites guiades tinguin un contingut històric, d’aquesta manera la visita turística té un valor afegit», apunta. Aquesta sensibilitat no es limita només al fet històric o patrimonial, sinó que també té la mirada posada en la riquesa gastronòmica local. Les patates de Prades, l’oli de la D.O. Siurana o la cervesa artesana Rosita d’Alcover també treuen el nas per les seves propostes.

La M. Carme fa uns anys que ofereix totes aquestes activitats, i a poc a poc s’ha anat fent un forat. Així i tot, assegura que li cal picar molta pedra: «sí que es veu un petit creixement, però és molt lent. Hi ha petits canvis i un interès creixent per aquesta mena de propostes, però molt a poc a poc». La majoria dels seus clients són grups o famílies de Tarragona i Barcelona, tot i que també treballa amb agències de viatge. El que sí que ha notat és un despertar de l’interès per les experiències rurals, no tan pròximes als grans circuits turístics: «havia fet moltes visites guiades a Reus, als monestirs del Cister, a Barcelona, en definitiva, destinacions més turístiques. Però cada cop hi ha més gent amb la curiositat per conèixer llocs allunyats del turisme de masses, un ambient més rural, per buscar un entorn més tranquil, relaxat i natural. Vaig veure que al nostre territori tot això era força desconegut, per això vaig crear aquestes visites».

El tret en comú amb totes és el regust amb què acaben les rutes: «passa molt sovint a les poblacions que visitem, que més o menys tothom les coneix, però no en saben els detalls, la història, les curiositats o les anècdotes. Totes són coses que et passen per alt si no te les explica algú», diu Granados. Per tal que la visita no sigui només veure i escoltar, la guia especialitzada hi incorpora el component lúdic, que a més de Prades, també és present a Riudecanyes, al voltant de l’oli, i a Alcover, amb els bandolers i els fòssils.

tracking