Diari Més

Tradició

'El Ball del Sant Crist', de Salomó a Montserrat

Ciutadans de diverses nacionalitats van descobrir aquest diumenge el ball parlat a la basílica

'El Ball del Sant Crist', de Salomó a Montserrat

'El Ball del Sant Crist', de Salomó a MontserratPilar Bisa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És diumenge 24 d’abril, i només falten tres dies per la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat. Milers de visitants arribats d’incomptables parts del món visitaven l’abadia. Als volts de les tres i mitja de la tarda, una tromba d’actors (74 exactament) caracteritzats amb robes del segle XVI, invadien la plaça i tot l’entorn de l’església de Santa Maria de Montserrat. Estaven a l’espera d’entrar a la basílica per iniciar la representació del Ball del Sant Crist de Salomó. Japonesos, anglesos, francesos o molts sud-americans que feien cua per pujar a venerar a la imatge, no entenien què estava passant. Una guia japonesa, que duia al darrere a una trentena de turistes, s’acostava a dos joves salomonencs vestits i pintats per preguntar.

«És la història sobre com va arribar la creu del Sant Crist al nostre poble. Avui ho fem aquí a Montserrat, però també podeu venir a Salomó a veure-ho, els diumenges de maig», explicaven l’Andreu Restrepo i el Juan Antonio Paga, a la dona. Ella ho traduïa immediatament. Els visitants que l’acompanyaven, s’interessaven, i treien les seves càmeres per immortalitzar a alguns dels personatges que eren per allí. Per fer-se una foto amb el rei àrab, interpretat pel Xavier Folch, es va formar, fins i tot, una fila.

Centenars de persones al públic

En l’instant en què les campanes de la basílica tocaven dos quarts de cinc de la tarda, la porta lateral del temple s’obria per donar pas a la gran processó d’actors rumb a l’escenari. Ningú sabia apuntar en acabar, una xifra concreta d’espectadors (van ser centenars), ja que l’entrada era lliure, i molts van ser els visitants que, a banda d’omplir els bancs, seguien l’espectacle de peu per tots els racons.

El Ball del Sant Crist, representat des de mitjans del segle XIX, només s’havia realitzat una vegada fora del terme municipal d’aquest poble del Tarragonès. Va ser el 1992, a la Catedral de Tarragona.

Aquest diumenge, 24 anys després, l’obra, reconeguda com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, arribava a un dels espais més icònics de Catalunya i alguns membres tarragonins del govern de la Generalitat de Catalunya, no s’ho van voler perdre.

El conseller d’Interior Jordi Jané, es mostrava, en declaracions a Diari Més, especialment unit al poble de Salomó i a aquest ball-parlat: «Vaig tenir l’honor de poder presidir una de les representacions l’any 2009, quan era diputat i vicepresident del Congrés dels Diputats, i he tingut molta relació amb Salomó. Crec que aquesta mena de tradicions són essencials, és el que dóna sentit a la nostra identitat. És important que avui estigui en un lloc com Montserrat. Pels que som del Camp de Tarragona, és important, perquè la historia, explica que el Sant Crist va arribar a la platja d’Altafulla».

També van presenciar l’espectacle el secretari general de la Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin i el secretari d’Interior, acompanyats de l’alcalde de la localitat, Antoni Virgili.

Però, com arriba el Sant Crist a Montserrat? «El Pare Abat va venir l’any passat amb motiu dels 300 anys de la capella del Sant Crist, i allí li vam fer la proposta. Va ser molt receptiu. Va preguntar per la data idònia per fer-ho i pels equipaments, vam dir que en parlaríem», explicava el president del Ball, Joan Boronat.

Els preparatius

Un cop d’acord, des del mes de novembre el Jordi Calvet, el Xavier Ferrando i tota una sèrie de veïns es van posar a treballar. Era necessari ampliar l’altar de la basílica amb un escenari supletori per aconseguir 16 metres quadrats més d’espai, dissenyar i estudiar el so per al grandiós temple (van comprar una nova taula de mescles), i organitzar el transport de les més de 80 peces de roba de l’obra, algunes renovades per a l’ocasió. Simultàniament, el Mestre del Ball, Raimon Casals, assajava amb els ballarins i els actors els canvis, ja que a Montserrat els artistes estarien permanentment a l’altar, no hi hauria backstage per preparar-se.

A banda, aquesta mateixa setmana arrenquen les representacions habituals. Com cada any, els quatre primers diumenges de maig, a les dotze del migdia, es podrà veure l’espectacle a l’església de Salomó.

tracking