Diari Més

20.000 llibres convertits en art

Per Sant Jordi Vila-seca mostra cinc escultures elaborades amb llibres reciclats

20.000 llibres convertits en art

20.000 llibres convertits en artMarta Olivé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si el llibre és el gran protagonista de la Diada de Sant Jordi, a Vila-seca ho serà encara més. Aquest any l’Ajuntament, en col·laboració amb la Biblioteca Pública local i l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT), ha volgut que els llibres obsolets o vells comparteixin protagonisme amb les novetats editorials. I ho faran a través del projecte ‘Escultures amb llibres’, pel qual es muntaran cinc escultures de gran tamany amb els llibres cedits per veïns i institucions.

Núria Llebaria, directora de la Biblioteca, va explicar que el projecte, que va néixer petit, se’ls ha fet gran arran del gran nombre de donacions rebudes. En total, han aconseguit recollir 20.000 llibres obsolets o vells, cedits per vila-secans, institucions públiques i biblioteques veïnes, com les de Reus, Cambrils, Salou o Cunit.

Aquest projecte, que el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Pere Segura, va qualificar de «pioner», ha comptat amb la complicitat de l’Escola d’Art i Disseny, que va convocar un concurs entre els seus alumnes, del qual en van sortir set propostes. D’aquestes, se n’han escollit cinc, que es vancomençara muntarel dia 21a sengles punts del centre històric de Vila-seca: la Rambla de Catalunya, la plaça d’Estudi, la plaça de Voltes, la plaça de l’Església i la Casa Consistorial. Totes les creacions neixen amb un caràcter efímer, perquè només es podran contemplar des d'avui divendres22 finsal dilluns 25, quan es desmuntaran. Daniel Uzquiano, director de l’EADT, va explicar que aquest projecte ha mobilitzat fins a 30 alumnes de l’escola, que es van submergir en la proposta de «posar de relleu el poder evocador dels llibres en un dia important, amb la idea de fer reflexionar a la gent que els pugui veure sobre un producte que pot tenir més d’un ús». Per aquest motiu els projectes seleccionats van més enllà de la simple proposta estètica o decorativa, jugant amb el simbolisme del text escrit i enquadernat. Així per exemple, a la plaça d’Estudi s'hamuntatun mapamundi format per una catifa de llibres per representar el món com a un cultiu universal de cultura, formació i idees. I a la Casa Consistorial s'hafabricatun mur de llibres per tapiar accessos, portes i finestres, simbolitzant el gest d’apertura mental que pot representar agafar un llibre d’un prestatge o, en aquest cas, del mur de maons ‘literaris’.

Tot plegat gira al voltant de tres grans eixos: la participació ciutadana, la transformació i el reciclatge de materials. Però, què passarà si el públic se sent tan atret per les escultures que gosa obrir els llibres, fullejar-los o llegir-los? «Són escultures que estaran a nivell de terra, m’imagino que no hi haurà un fil que les protegeixi, així que la interacció no la podrem evitar. I no sé volem evitar-la, tampoc», va assegurar Daniel Uzquiano.

20.000 llibres convertits en art

20.000 llibres convertits en artMarta Olivé

20.000 llibres convertits en art

20.000 llibres convertits en artMarta Olivé

Una de les piles de les llibres que conformen l'escultura instal·lada a les Peixateries Velles de Vila-seca.

Una de les piles de les llibres que conformen l'escultura instal·lada a les Peixateries Velles de Vila-seca.ACN

Una dona fotografiant un plafó publicitari folrat amb llibres a la Rambla Catalunya de Vila-seca, el 22 d'abril del 2016

Una dona fotografiant un plafó publicitari folrat amb llibres a la Rambla Catalunya de Vila-seca, el 22 d'abril del 2016ACN

tracking