Diari Més

Seguretat

Vandellòs II, escenari d'un simulacre d'incendi i de fuita radioactiva

La prova es realitza anualment per comprovar l'eficàcia de l'operatiu d'emergències

La central nuclear de Vandellòs II, escenari d'un simulacre d'incendi i de fuita radioactiva

La central nuclear de Vandellòs II, escenari d'un simulacre d'incendi i de fuita radioactivaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi de grans dimensions s'hadeclarat a un quart i quatre minuts d'onze d'aquest dijous al matí, donantinici al simulacre que la central nuclear de Vandellòs II efectua cada any per comprovar el bon funcionament de l'operatiu previst en aquests casos pel Pla d'Emergència Interior (PEI) del complex. L'exercici ha comptat amb la participació i la supervisió de l'Organització de Resposta davant Emergències del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Arran del foc, s'ha simulat la pèrdua dels indicadors dels panells de la sala de control i la pèrdua del subministrament del corrent altern, portant la central a la declaració d'emergència general, categoria quatre del PEI, requerint la intervenció dels bombers. Posteriorment, s'hauria produït una pèrdua de refrigeració en la contenció i una fuita radioactiva a l'exterior, procedint a l'evacuació del personal de planta no essencial.

El CSN ha recomanat al Centre de Coordinació d'Operacions (CECOP) de Tarragona declarar la 'situació 3' del Pla Exterior d'Emergècnia de Tarragona (PENTA) en la zona d'atenció preferent i la 'situació 2'a la resta de la zona 1 –en un radi de deu quilòmetres-. En un cas real suposaria aplicar mesures de protecció com l'evacuació de la població, el seu confinament si això no fos possible i la ingestió de tauletes de iodur potàssic com a profilaxis.

Basat en supòsits hipotètics, el simulacre ha finalitzat a un quart de dues de la tarda i, a banda dels tècnics del CSN, ha comptat també amb la presència d'auditors independents. El personal de l'organisme regulador ha fet el seguiment de l'exercici i les mesures adoptades pels gestors de la central per recuperar la seguretat des de la seva Sala d'Emergències així com del CECOP, ubicat a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona. També s'han activat totes les organitzacions implicades en el Pla d'Emergències. L'exercici ha permès comprovar la coordinació de tot el personal que té assignades funcions en el PEI, així com el correcte funcionament de les vies de comunicació amb els diferents organismes que formen part de l'organització d'emergència en cas de ser necessària la seva intervenció.

tracking