Diari Més

Salut

Els intoxicats per l'aigua podrien reclamar 150 euros per cada dia malalts

Fins avui un total de 3.378 persones a les províncies de Barcelona i Tarragona han patit brots de gastroenteritis

L'empresa d'aigua embotellada Eden Spring Espanya retira lots intoxicats de clients de Tarragona

L'empresa d'aigua embotellada Eden Spring Espanya retira lots intoxicats de clients de TarragonaAgua Eden

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les 3.378 persones afectades per gastroenteritis per beure en les seves empreses aigua envasada en garrafes podrien reclamar fins a 150 euros per cada dia que van estar impedits a causa de la intoxicació, segons ha informat avui el col·lectiu d'advocats Ronda.

Un grup d'afectats pel brot de gastroenteritis s'han reunit aquesta tarda amb els advocats del Col·lectiu Ronda per demanar responsabilitats a l'empresa distribuïdora de l'aigua, Eden Springs Espanya.

Els advocats han recomanat als afectats organitzar-se entorn d'una plataforma per poder negociar amb la multinacional el pagament de les corresponents compensacions i indemnitzacions.

Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), fins avui un total de 3.378 persones a les províncies de Barcelona i Tarragona han patit brots de gastroenteritis de diversa consideració com a conseqüència d'haver consumit aigua embotellada distribuïda en garrafes reciclables procedents de la Font d'Arinsal de Andorra i distribuïdes per Eden Springs.

Aquest problema de salut pública ha obligat a l'empresa multinacional ha retirar de forma preventiva més de 6000 garrafes d'aigua que va repartir entre 925 clients -empreses en la seva immensa majoria- durant els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d'abril, segons informació proporcionada en un comunicat per la pròpia empresa.

Segons ha explicat Carmen Herranz, advocada del Col·lectiu Ronda,resulta indiscutible«la responsabilitat de l'empresa distribuïdora»en relació amb els fets esmentats.

«La normativa en vigor reconeix el dret d'aquestes persones a ser compensades pels perjudicis soferts -ha comentat l'advocada- i seria bo que l'empresa ho admetés amb la més gran celeritat per donar una resposta satisfactòria en el menor termini possible i no prolongar innecessàriament aquesta situació».

En aquest sentit, segons l'opinió d'Esther Pérez, també advocada del Col·lectiu Ronda, «Eden Springs hauria d'obrir-se a la possibilitat d'assolir un acord extrajudicial amb el col·lectiu d'afectats, assumint la responsabilitat i abonant les compensacions que corresponguin sense obligar a les persones que han patit els efectes de consumir la seva aigua a acudir a una via judicial que resultarà més costosa i lenta».

«No només ho seria per als afectats sinó també per a la pròpia empresa que, en cas que el tema acabi als tribunals, hauria d'acabar compensat igualment a les persones que han emmalaltit i, a més, pagant costes judicials», ha advertit la lletrada.

És per això que Col·lectiu Ronda ha animat al conjunt d'afectats i afectades a unir-se a través de la pàgina web 'www.reclamaiguaeden.cat' per captar les dades i els informes mèdics del màxim nombre possible de damnificats«i iniciar tan aviat com sigui possible un procés de negociació amb l'empresa en el qual exigirem a Eden Springs una indemnització de 150 euros per cada dia impeditiu que hagi patit».

En paral·lel, els advocats de Col·lectiu Ronda també han explicat que el subministrament d'aigua potable en òptimes condicions de salubritat és una obligació de l'ocupador recollida en la normativa vigent en matèria de salut laboral i prevenció de riscos i que, per tant, existeix la possibilitat que algunes persones afectades«interposin demandes contra la seva pròpia empresa denunciant la situació».

Esther Pérez, no obstant això, ha recordat que les empreses que tenen contractat aquest servei amb Eden Springs també podrien optar per interposar demandes contra l'esmentada empresa.

En aquesta demanda, s'exigiria «una indemnització pels perjudicis econòmics que pot haver causat un brot de gastroenteritis que, en ocasions, ha afectat a percentatges molt significatius de la plantilla d'algunes empreses, alterant greument la seva activitat i generant un indubtable greuge econòmic».

tracking