Diari Més

«Hola, sóc un alumne de l'escola La Canaleta. Vol venir a donar sang?»

Els nens de quart curs participen al taller del Banc de Sang i Teixits per conscienciar sobre les donacions i promoure-les de cara a la Marató del maig

«Hola, sóc un alumne de l'escola La Canaleta. Vol venir a donar sang?»

«Hola, sóc un alumne de l'escola La Canaleta. Vol venir a donar sang?»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana els alumnes de quart curs de l’escola La Canaleta de Vila-seca han rebut la visita de Míriam Gili, tècnica de promoció del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona.

L’experiència forma part del programa educatiu ‘Aprèn, participa i dóna’, adreçat a infants i joves de 6 a 18 anys, i en paraules de Gili, té com a principal premissa ‘treballar per al futur’: «volem informar i conscienciar els nens perquè sàpiguen que, quan tinguin 18 anys, podran ser donants de sang». En paral·lel, l’experiència té dos vessants més. El primer és educatiu. La sessió a La Canaleta va començar amb una explicació sobre què és la sang, quines funcions té i quins són els seus components. D’aquesta manera, els nens i nenes van descobrir coses com que la sang es ‘fabrica’ a l’interior dels ossos, que un adult té vora 5 litres de sang i un nen uns 3,5 l, o que la sang no es pot fabricar de manera artificial.

El segon aspecte important que es treballa durant el programa és el de les donacions de sang. La formadora del Banc de Sang i Teixits va explicar als nens i nenes per què són necessàries, quanta sang es necessita a tot Catalunya en un sol dia o els passos que se segueixen per fer una donació.

Superherois de la sang

El programa també contempla la implicació directa dels alumnes i les escoles en les campanyes de donació. Amb la mirada posada en la Marató de donació de sang que es farà a Vila-seca el pròxim 28 de maig, els nens i nenes de La Canaleta hauran de preparar un logotip i un eslògan per a la campanya. Un cop seleccionats, el Banc de Sang i Teixits n’imprimirà cartells, i els alumnes els hauran de repartir per tot el municipi per tal de fer arribar a tanta gent com sigui possible la cita del 28 de maig. En paral·lel, escriuran una carta on explicaran l’esdeveniment i convidaran tothom a assistir-hi.

Finalment, el dia de la Marató podran anar fins al CAP, on es farà la recollida de la sang, i fer de petits ajudants del personal sanitari que s’encarregui de rebre i atendre els donants. «Tot aquest aprenentatge que han fet acaba amb el servei, que comença amb la penjada de cartells i acaba el mateix dia de la Marató, on poden ajudar rebent els donants, donant-los els refrigeris o resolent dubtes bàsics que se’ls puguin plantejar», explica Gili. Per tal de practicar totes aquestes accions, la tècnica del Banc de Sang i Teixits va proposar als alumnes un petit joc de rol, en què tres nens simulaven repartir fulletons sobre la donació de sang i uns altres tres simulaven respondre de les tres maneres més habituals. És a dir, dient que van amb pressa i no tenen temps, preguntant dubtes i temors, o acceptant a la primera. En tots els casos, els nens s’havien d’adreçar als falsos transeünts dient «Hola, sóc alumne de La Canaleta. Vols donar sang?».

La sessió a l’escola es va tancar amb un repartiment de carnets molt especials, els de Superherois de la sang, que acredita els nens i nenes com a promotors de la donació.

Aquest programa es du a terme a tot Catalunya, i té com a objectiu els nens i joves perquè, segons apunta Míriam Gili, «són grans comunicadors dins dels seus nuclis i famílies, d’aquí que els vulguem dotar de tots els coneixements i alhora els fem petits promotors».

Per la seva banda, la directora de La Canaleta, Anna Vilella, assegurava que s’havien apuntat al programa tan bon punt el van conèixer, donat que, com que a l’escola es treballa per projectes, els va semblar gran una oportunitat per aprofundir en qüestions relacionades amb la sang i el cos humà.

La Marató de sang de Vila-seca es farà el 28 de maig, durant dotze hores ininterrompudes, de 9 a 21 h, al Centre d’Assistència Primària. La tècnica del Banc de Sang i Teixits assegura que «al Camp de Tarragona i a Vila-seca en particular cada any ens anem superant pel que fa a nombre de donacions, però amb iniciatives com aquestes volem captar encara més donants».

«Hola, sóc un alumne de l'escola La Canaleta. Vol venir a donar sang?»

«Hola, sóc un alumne de l'escola La Canaleta. Vol venir a donar sang?»Cristina Aguilar

tracking