Diari Més

Cultura

L'Àliga petita de Valls saludarà per primer cop els vallencs el 21 de juny

El pressupost total de la figura és d'11.990 euros

L'Àliga petita de Valls saludarà per primer cop els vallencs el 21 de juny

L'Àliga petita de Valls saludarà per primer cop els vallencs el 21 de junyDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Àliga petita de Vallsveurà la llum, per primera vegada,el proper dimarts21 de juny, dins la Festa Major de Sant Joan. El procés de modelatge i la construcció del motlle, a imatge i semblança de la peça original gestada per les Decennals de 1991, serà realitzada pel seu mateix creador, l'escultor vallenc Anton Gurí Comas, i la reproducció en resina de polièster i fibra de vidre anirà a càrrec d'Anna Valls Berbel.La relació de proporció entre l’Àliga de la Ciutat i la petita serà de 2:1, és a dir, la petita serà la meitat en totes les seves dimensions. Les mides seran: altura (sense la corona) 130 cm, llargada 162,5 cm, amplada (de punta a punta de les ales) 117 cm.

En el procés de construcció es procurarà reduir el pes al màxim, per tal d’adequar-lo als infants que en seran els portadors, d'entre sis i set anys.Per aquest motiu, tambés'usarà un materialmés resistentals fregaments i als copsque pugui patir l'element festiu. El pressuposttotal del conjunt de feineses d'11.990 euros.

L'àliga de Valls

La veu popular explica que l'àliga fou donada a la ciutat de Valls per la reina Elionor Maria d'Aragó (1333-1416), reina de Xipre i de Jerusalem arran de la política matrimonial dels catalans per establir lligams dinàstics amb estats de la Mar Mediterrània, i posteriorment, ja vídua, senyora de Valls on residí entre 1382 i 1388. Filla del matrimoni de l'infant Pere I, comte de Ribagorça i Prades, amb Joana de Foix, era cosina germana del rei Pere III el Cerimoniós. L'àliga de Valls té, però, la seva primera referència documental l'any 1700. Va ser destruïda a la guerra civil del 1936 i recuperada el 1961. Aquesta figura va ser obsequiada al pintor Salvador Dalí, i es conserva al Museu Dalí de Figueres. Una nova peça fou construïda el 1971 i finalment canviada el 1991. L'àliga manté a la ciutat de Valls el conjunt de peculiaritats que l'han definit com a element patrimonial. Alguns d'ells són ben singulars com la seva aparició i estada al balcó del saló de plenaris durant tots els dies de la Festa Major com de les Festes Decennals; el fet que balli acompanyada de tres aligons; que ho faci també a l'interior de l'església, actualment a la nit de Completes el 23 de juny; la precedència de la custòdia del Corpus i de la imatge de la Mare de Déu de la Candela durant les respectives processons; o el tret de portar un colom blanc viu al bec.

tracking