Diari Més

Ecologia

Rull: «Al Camp de Tarragona no hi ha una mala qualitat de l'aire»

Tot i així, el Govern es compromet a treballar en grups específics per millorar la qualitat de l’aire a Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que es crearan tres grups de treball específics emmarcats en la Taula de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, que ha celebrat la segona reunió aquest divendres, format per administracions, agents socials i centres de recerca i empreses. Segons Rull, «no hi ha una mala qualitat de l’aire»al territori i s’ha demostrat que «està dins als paràmetres que la llei estableix», a excepció de l’ozó troposfèric, que sobrepassa els nivells«de manera àmplia al conjunt del país». Amb tot, el conseller ha destacat que la intenció és «intensificar el ritme de reunions» per «anar més enllà del que la llei estableix». Un grup farà la recerca de legislació a altres països europeus, un altre analitzarà els estudis realitzats fins ara i el tercer tractarà el pla de comunicació sobre les dades generades. El portaveu de la Plataforma Cel Net, Josep Maria Torres, ha lamentat que els resultats presentats«segueixen sense detectar butadiè», quan als informes elaborats per independents, es detecten«nivells molt elevats» d’aquest producte.

La intenció és que la Taula de Qualitat de l’Aire passi a reunir-se una vegada cada dos o tres mesos i s’ha plantejat la creació de grups concrets. El primer grup de treball farà recerca de legislació i mirarà quines són les mesures que s’adopten en altres zones de característiques similars. D’altra banda, el segon grup serà d’anàlisi de tots els estudis realitzats sobre vigilància de compostos orgànics volàtils (COV) i hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP) i dels estudis sobre la salut de la població. «S’analitzaran les dades i es farà una previsió de mesures concretes a adoptar», ha detallat Rull. Durant la reunió, a la qual hi han participat alcaldes del territori, hi ha hagut«molt debat i neguit»sobre la metodologia a l’hora d’obtenir les dades, segons Rull, i per això ha considerat clau«buscar un espai rotund de confiança».

Finalment, el tercer grup s’ocuparà del pla de comunicació de les dades sobre vigilància de la qualitat de l’aire i les generades a la Taula per millorar la comunicació amb la ciutadania i fer major difusió de les dades obtingudes amb «un compromís insubornable per la transparència», segons el conseller de Territori i Sostenibilitat.

A la primera reunió que es va celebrar, es va acordar incrementar els deu punts de mesura que hi havia fins ara al Camp de Tarragona. Des d’aleshores, s’ha ubicat l’onzè punt al Morell i s’està buscant una ubicació concreta per instal·lar dos punts més. La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha explicat que també volen incrementar les analítiques de compostos orgànics volàtils en determinats punts de les estacions ja existents. D’altra banda, Rius ha explicat que «no hi ha diferències significatives» amb altres llocs i que, per exemple, al centre de Barcelona hi ha nivells de COV superiors als detectats al Camp de Tarragona.

Des de la plataforma Cel Net, Torres ha remarcat que els resultats obtinguts per les administracions i per tècnics independents «no són iguals»: «ells segueixen sense detectar butadiè i nosaltres detectem uns nivells molt elevats», ha dit el portaveu de l’entitat, que ha demanat que aquest producte s’inclogui als informes. Tot i que des de Cel Net han apuntat que estan«encantats» per la creació dels grups de treball, apunten que han percebut cert «alliçonament»després de considerar que la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona és bona. «Si tot funcionés molt bé, no estaríem aquí», ha reblat Torres.

L’absència de la UPC

La Taula de Qualitat de l’Aire és un organisme que es va constituir l’estiu passat per intercanviar informació en matèria de qualitat de l’aire i d’emissions de contaminants. Està format per agents socials, administracions, centres de recerca i empreses. En la segona reunió, destaca l’absència del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que ha considerat«no rellevant»participar en una segona sessió de la taula.

Segons el Laboratori, no hi ha una evolució«cap a una planificació específica»dirigida a la millora de la qualitat de l’aire, «se segueix el mateix model poc eficient que ha estat present de manera ininterrompuda en el país»i no es veu una voluntat de planificar els controls necessaris per obtenir resultats a llarg termini. A més, apunten que en la primera Taula va haver-hi un «concepte endogàmic»que excloïa entitats que no eren del territori. Amb tot, assenyalen que valoraran tornar a participar si observen«un canvi»respecte a les polítiques mediambientals i si hi ha «un determinat interès»a aplicar els desenvolupaments tècnics-científics de manera independent dins un marc específic pel Camp de Tarragona.

tracking