Diari Més

BCN World

El Govern redefineix amb els operadors el paper del joc al projecte de BCN World

Rull afirma que la postura del Govern sobre el futur del CRT està «cada cop més compactada»

Solar gegant on es construiria el BCN World, als peus del Port Aventura.

El Parlament debatrà la setmana que ve sobre la possible derogació de BCN WorldCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat aquest divendres que el Govern treballa conjuntament amb els operadors per redefinir el projecte conegut inicialment com BCN World i que està previst al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou. Rull ha afirmat que estan treballant plegats per redimensionar-lo i «veure quines són les necessitats concretes», especialment en l’àmbit del joc, que tindrà, ha dit, «el pes just i la dimensió necessària» per fer viable el projecte. El conseller ha evitat parlar de terminis, però ha garantit que han acordat els calendaris de tramitació amb les empreses interessades«perquè no tinguin la temptació d’excloure-se’n en cap moment». En el marc d’una conferència organitzada per la Cambra de Reus, Rull ha assegurat que la posició del Govern sobre BCN World està«cada cop més compactada».

El conseller Rull ha volgut llençar des de Reus un missatge de «tranquil·litat»sobre el futur del macrocomplex turístic i d’oci projectat a la vora de PortAventura, que ha definit com una aposta«estratègica» de país que ha de permetre convertir la Costa Daurada«en la destinació de turisme de convencions i de qualitat més important del sud d’Europa». Malgrat els retards que està patint la inversió batejada inicialment amb el nom de BCN World, Rull ha afirmat que estan dimensionant el projecte d’acord amb els operadors i que el Govern, resseguint el compromís electoral de Junts pel Sí, té la voluntat d’impulsar-lo i redefinir-lo perquè«empelti molt bé amb el què és el territori». En aquest sentit, Rull ha afirmat que, malgrat els «matisos» de discurs existents al si del Govern, l’executiu té una posició«cada cop més compactada». El conseller ha evitat establir un calendari concret sobre la tramitació del planejament urbanístic i s’ha limitat a dir que hi estan treballant conjuntament amb els operadors que s’han presentat al concurs per garantir«que no tinguin la temptació d’excloure-se’n en cap moment». Rull ha insistit que, en el moment que sigui necessari, caldrà plantejar el nou procediment administratiu, que estarà«perfectament pautat i acordat amb els operadors», ha abundat. Pel que fa al paper del joc a BCN World, Josep Rull ha afirmat que tindrà«el pes just per fer viable el projecte» i la dimensió necessària«per garantir la seva estructura financera». És precisament el joc un dels aspectes que s’estan redefinint amb els operadors, ha revelat el conseller, qui ha recordat que «el veritable centre de gravetat» del projecte és el turisme de qualitat, de convencions i de qualitat, i no el joc. El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat ha insistit que el projecte suposarà una inversió de més de 2.000 MEUR i ha garantit que «tenim operadors que tenen voluntat i recursos perquè això sigui viable». La idea bàsica amb què treballa l’executiu, ha subratllat Josep Rull, és poder eixamplar«la potència de PortAventura» i fer-ho amb el consens del territori.

El «cavall de batalla» del Corredor del Mediterrani

Durant la seva intervenció en els ‘Dinars Cambra’ organitzats per la Cambra de Reus, el conseller s’ha referit també a les infraestructures pendents al territori, la situació de les quals ha atribuït a una mala política portada a terme pel govern espanyol, que no ha prioritzat la construcció dels projectes veritablement rendibles i que s'ha abocat a la construcció de l'Alta Velocitat. Segons Rull, el Corredor del Mediterrani és el principal «cavall de batalla» del Govern i, per aquest motiu, ha reivindicat la implantació de la figura d’un «coordinador del projecte» que tingui la capacitat de prendre decisions «sobre el terreny» i d’anticipar-se a les necessitats de les empreses que volen invertir a la zona. «En tot el recorregut corredor tenim una inversió paralitzada d’uns 300 MEUR», ha lamentat el conseller, qui ha avançat també la creació d’una taula estratègica a Catalunya i la voluntat de fer front comú amb el País Valencià per reivindicar l’execució definitiva del projecte«sense més retards». El conseller ha afirmat que l’estació intermodal projectada al sud de l’Aeroport és una de les infraestructures claus per tal de poder treure rendiment al Corredor Mediterrani. Rull ha opinat que, de fet, una bona connexió ferroviària amb l’Aeroport de Reus pot donar oportunitats extra a la instal·lació aeroportuària en un futur, si es produeix la situació que les terminals de l’Aeroport del Prat«no donin per a més». El conseller ha criticat també la situació de la línia ferroviària R-15 entre Barcelona i Riba-roja d’Ebre, on el nivell de puntualitat de Renfe és del 49%, nou punts per sota de la mitjana del conjunt de línies regionals. «És inacceptable, i això passa perquè l’Estat no inverteix el què caldria i les infraestructures no estan ben mantingudes», ha lamentat. A més, Rull ha reivindicat la necessitar de guanyar freqüències i velocitat comercial, especialment en els trajectes entre Reus i Tarragona amb Barcelona.

Governar els aeroports des del territori

Pel que fa als aeroports de Reus, Girona i Barcelona, Josep Rull ha assegurat que la seva proposta és la de poder-los governar«des del territori». El conseller ha assegurat que, en aquesta situació de transició de cara a l’Estat propi, el Govern vol començar a assajar de forma immediata«un model de decisió feta al territori» per trencar al model que ha existit fins ara, en mans d’AENA.

Crítiques a l’Estat per les carreteres

En un altre ordre de coses i pel que fa a la carretera N-340, Rull ha reivindicat que cal ser capaços de resoldre els problemes de congestió i d’inseguretat de la via i ha opinat que la finalització de la concessió de l’AP-7 des de Cambrils cap al sud, l’any 2019, «és una gran oportunitat» per fer-ho. Segons el conseller, el perllongament de l’autovia «no sembla una bona opció», però sí que caldria duplicar l’actual traçat en alguns trams i, en d’altres, ampliar la capacitat de l’autopista «en lloc de construir noves infraestructures paral·leles». El conseller ha subratllat que l’A-27 és també una obra«inajornable» i de vital importància per al Port de Tarragona. Rull ha mantingut la voluntat que s’acabi l’autovia fins a Montblanc i que, entre Lleida i les Borges Blanques, es dupliqui l’actual carretera. D’altra banda, ha equiparat la situació de l’N-420 entre el Priorat i la Terra Alta a la situació de l’N-II a Girona, que ha titllat de carreteres«de la vergonya».

tracking