Diari Més

Policial

Tres detinguts a Constantí per pertànyer a un grup que robava en autopistes

Als investigats se’ls relaciona amb 55 fets delictius entre robatoris amb violència, robatoris amb força i furts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Multireincidents i de la Unitat Operativa de Mobilitathan detingutel 30 de març9persones de nacionalitat espanyola, d’entre 30 i 46 anys, com a presumptes autors de 55 delictes contra el patrimoni entre robatoris violents, robatoris amb força i furts, a més de tinença d’armes, delictes contra la salut pública, falsificació de moneda i pertinença a organització criminal. Tres d'aquestes detencions s'han produit a Constantí. Un dels detingutsal Tarragonèstenia diverses ordres de detenció, una de les quals per envestir una patrulla policial quan fugia. Les altres detencionss'handut a termeal barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat i una a Badalona.

El detingutshan passata disposició del Jutjat d’instrucció 21 de Barcelona el divendres 1 d’abril. Set dels detinguts han ingressat a presó i els altres dos han quedat en llibertat amb càrrecs.

Modus operandi

La investigació es va iniciar el juliol de 2015 després que els Mossos detectessin un augment significatiu de robatoris en àrees de servei. Els autors eren persones que anaven en un o dos vehicles de gamma alta que recercaven víctimes entre usuaris de vies ràpides, preferentment turistes, aprofitant que feien parades en àrees de descans d’autopistes. L’objectiu principal del grup eren els vehicles estacionats a l’interior dels quals s’hi poguessin observar equipatges a simple vista i amb els seus ocupants fora del vehicle el màxim d’allunyats possible.

En el decurs de les indagacions els agents van observar que els integrants del grup havien començat a variar la manera d’operar cap a finals de l’estiu amb accions més agressives que es traduïen en cometre els robatoris encara que les víctimes estiguessin dins del vehicle. En un dels fets van arribar a intimidar greument dos menors aprofitant-se de la circumstància que el pare els havia deixat sols momentàniament per dirigir-se a la caixa d’una benzinera per proveir el cotxe de carburant i així poder sostreure els objectes de valor.

Aquesta escalada en la violència propiciava d’altres accions com estrebades a turistes en àrees de servei en el moment que es disposaven a pujar a un autocar. Els arrestats s’apropaven amb el cotxe per estirar la bossa de mà i van arribar, en alguns casos, a arrossegar uns metres algunes dones que la duien creuada al coll.

Un cop consumats els robatoris els lladres no dubtaven en fugir a velocitats superiors als 280 quilometres per hora i conduir temeràriament, fet que posava en risc els altres usuaris de la via. En ocasions sortien de les àrees de servei en direcció contrària amb el perill que això suposava. Molts dels lladres que conduïen els cotxes no disposaven del corresponent permís de conduir.

En els casos en que una patrulla policial els detectava després d’haver perpetrat algun dels robatoris intentaven escapolir-se’n per tots els mitjans. En ocasions van arribar a envestir els vehicles policials o van col·lidir amb d’altres conductors.

El grup es nodria constantment de nous vehicles, sempre d’alta gamma i de segona mà, que pagaven en efectiu amb els beneficis que obtenien dels robatoris i que posaven a nom de testaferros. Una de las característiques d’aquest grup criminal és que canviaven de vehicle sovint. Els policies van arribar a constatar que el seu parc mòbil estava integrat per una vintena de vehicles.

200 Mossos en l'operatiu

El 30 de març van dur a terme un operatiu tutelat pel Jutjat d’instrucció 21 de Barcelona en el que es van practicar deu entrades i registres.

El dispositiu va comptar amb la participació de dos-cents mossos d’esquadra de diferents serveis donat el grau de perillositat dels lladres, tots amb diversos antecedents policials, principalment per delictes contra el patrimoni. En el moment que es feia l’aproximació a algun dels domicilis dels investigats els agents van observar com des d’algunes finestres es llançaven bosses que contenien substàncies estupefaents. Els integrants del grup desarticulat havien aprofitat els seus vincles amb d’altres delinqüents per iniciar una nova activitat il·lícita paral·lela com a nova font d’ingressos. En els escorcolls domiciliaris de tots els arrestats els mossos hi van localitzar plantacions de marihuana.

En el decurs de les entrades i registres es van localitzar sis plantacions de marihuana en els diferents domicilis i un total de 100 quilograms d’aquesta substància. També es va intervenir un arma curta detonadora i dos armes d’aire comprimit, tres vehicles, 23 telèfons mòbils, 110 grams de cocaïna, 140 grams d’heroïna, balances de pesatge i estris per embolcallar la substància estupefaent. Els policies van localitzar diversos objectes sostrets com ordinadors, tauletes electròniques, joies i moneda estrangera.

Tres detinguts a Constantí per pertànyer a un grup que robava en autopistes

Tres detinguts a Constantí per pertànyer a un grup que robava en autopistesCedida - Mossos

tracking