Diari Més

L'Ajuntament de Salou comprarà el xalet de Pedrol Rius per 850.000 euros

Al llarg de més de vint anys la finca, ubicada en un lloc privilegat de Cap Salou, s’ha anat degradant

Imatge de l'estat actual del xalet.

L'Ajuntament de Salou tanca la compra del xalet de Pedrol Rius per 765.607 eurosCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Salou destinarà 850.000 euros per a la compra de la finca de cala Morisca, on continua en peu el xalet de Pedrol Rius, al Cap Salou. Aquesta nova partida que s’afegeix al pressupost d’inversions de 2016 està estreta del romanent de tresoreria positiu amb el que el consistori va tancar l’exercici anterior. En concret, d’un superàvit de gairebé sis milions d’euros dels quals, 3,6 milions, passaran a augmentar el capítol d’inversions previstes per aquest any.

El xalet de Pedrol Rius està, des de fa anys, en estat ruïnós. Abandonat, brut, desvalisat i ple de grafits a les seves parets, l’habitatge de l’insigne advocat de Reus no és ni l’ombra del que va ser. Ocupa, però, un indret privilegiat al Cap Salou: la cala Morisca.

El consistori de Salou està en negociacions amb els propietaris. Reservarà la partida al pressupost de 2016 amb la intenció d’adquirir l’habitatge i la seva finca i convertir-lo «en un lloc de referència integrat dins el camí de Ronda i que podria esdevenir un centre d’interpretació mediambiental de la zona», segons explicava ahir el regidor de Gestió Econòmica, el socialista Antoni Brull. Però, el camí fins a aquesta adquisició, que sembla imminent, no ha estat fàcil. Pedrol Rius va deixar en herència a l’Ajuntament de Reus i el Col·legi d’Advocats de Madrid aquesta finca, però també un important llast per vendre-la. Pedrol Rius va nomenar com a usufructuària la minyona que l’havia cuidat i la dona, que encara continua viva, no ha venut mai el seu dret.

Si l’Ajuntament de Salou aconsegueix arribar amb els nu propietaris de la finca indivisa –el Col·legi d’Advocats de Madrid i l’Ajuntament de Reus– i la usufructuària –que vendrà el seu dret–, el consistori comprarà el xalet per 850.000 euros o un preu menor.

A banda de la compra del Xalet de Pedrol Rius, el consistori reserva una partida de 700.000 euros per a la millora de les instal·lacions municipals de l’estadi del sector 03 amb la remodelació del camp de futbol d’entrenament que passaria a ser de gespa artificial. Altres partides que contempla el pressupost d’inversions són la de 350.000 euros per a la construcció de la base nàutica a la platja de Ponent per donar suport als Jocs del Mediterrani del 2017; 150.000 euros en obres d’enginyeria i carrers per tal de millorar voreres; 150.000 euros per a millores en inversions a les platges (mòduls de wc públics i dutxes); 150.000 euros més per a possibles contingències o expropiacions pel camí de Ronda, a més de 80.000 euros per a les obres d’enderroc dels habitatges afectats pel traçat final del barranc de Barenys i 70.000 euros més per a la millora d’alguns parcs i jardins. A més, amb una partida de 944.000 euros que resten com a reserva.

Segons explicava ahir l’alcalde de Salou, Pere Granados, el nivell d’endeutament de la ciutat estigui en el 26%, molt allunyat del 110% màxim permès per llei. Així, Pere Granados explicava que «hem de fer una valoració molt positiva de la gestió del govern municipal perquè amb aquest romanent en positiu ens permetrà fer una sèrie d’inversions sostenibles per tirar cap endavant projectes programàtics».

La Duana

Avui, d’altra banda, un cop finalitzat el plenari ordinari del mes de març se celebrarà també un plenari extraordinari monogràfic, a les tres de la tarda, després de la petició que va dur a terme l’oposició i que debatrà com a únic punt de l’ordre del dia sobre la Duana. Referent a aquest tema l’alcalde, Pere Granados, va assenyalar que «no té cap mena de sentit. De fet, passen en un ple anterior un munt de mocions i podien haver-ne incorporat una més. Van més enllà i veiem una manca de rigor en el fet de demanar una comissió d’investigació sobre un tema que està jutjat i que té els informes tècnics preceptius». Pel que fa a la indemnització que s’ha de pagar a l’empresa propietària del solar de l’antiga Duana, Brull deia que una part de la modificació de crèdit del primer expedient que passa pel plenari servirà per destinar 1,9 milions d’euros i la resta de la quantia pendent (2 milions d’euros), es paga amb càrrec al pressupost del 2015. «L’Ajuntament disposa de bona salut econòmica, motivada principalment per l’austeritat pressupostària d’exercicis anteriors», deia Brull.

tracking