Diari Més

El Viacrucis i el Ball de la Mort a la Setmana Santa de la Selva del Camp

La Confraria de la Sang, entitat organitzadora, té 400 anys d’història

El Viacrucis i el Ball de la Mort a la Setmana Santa de la Selva del Camp

El Viacrucis i el Ball de la Mort a la Setmana Santa de la Selva del Camp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dia més esperat de la Setmana Santa selvatana és divendres 25 on es concentren els dos esdeveniments més destacats: el «Viacrucis Camí del Calvari»i el «Ball de la Mort»; una dansa que s’escenifica durant la processó del Sant Enterrament i l’única representada a les comarques de Tarragona. Ambdós esdeveniments van ser declarats Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i Festa Tradicional d’Interès Nacional l'any 2010. La Confraria de la Sang, l'entitat més nombrosa de la Selva amb més de 800 famílies associades i més de 400 anys d'història, organitza la Setmana Santa selvatana que destaca pels nombrosos elements medievals que s'han mantingut fins al dia d'avui. Els actes de la Setmana Santa selvatana cosntitueixen una commemoració a la tradició, simbolisme i vincle dels vilatans, convertint la festivitat en una segona«Festa Major».

Dijous Sant

10 h - A les 10 de la nit es fa el trasllat del Misteri de la Pietat a l’església de Sant Rafael.

Divendres Sant

7h – A les 7 del matí s’inicia el «Viacrucis Camí del Calvari», declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. Surt de l’Església de Sant Andreu precedit pels armats fins arribar al Calvari. Els elements que el configuren són: la bandera i el penó de la Sang, el Sant Crist portat pels Cristers, les vestes portant els trofeus, el penitent, les tres Maries, els Apòstols, la Vint-i-quatrena, els Procuradors i el Clero Parroquial. Un altre dels elements més característics és la música, en la que cantors i músics acompanyen la pujada al Calvari entonant a cada estació el «Jesu»i la baixada amb el «Miserere».

És al baixar del Calvari que esdevé un dels moments més esperats i emotius del Viacrucis: l’encontre cara a cara entre les imatges del Sant Crist i la Mare de Déu i el

Cant «Stabat Mater», interpretada per veus blanques acompanyades de dues flautes i un fiscorn. Per segon any consecutiu, i per tal que tothom el pugui escoltar, l’encontre entre el Sant Crist i la seva mare, tindrà lloc al pas de la Verònica, a l’encreuament entre la riera i el raval de Sant Pau.

11.30 h - A dos quarts de dotze del matí i amb el punt de sortida a l’Església de Sant Andreu, s’inicia la «Processó de l’Agonia», amb el Lignum crucis.

22 h – Divendres Sant a les 10 de la nit, és el torn de la processó del «Sant Enterrament». El punt d’inici és l’església de Sant Andreu i d’entre els elements que integren les processons anteriors, surt la Vera Creu, el Misteri del Sant Sepulcre, acompanyat pels Cavallers del Sant Sepulcre i les autoritats locals. Un altre element que acompaña aquesta processó és la música amb una peça tradicionalment selvatana, datada d’abans del segle XVII, l’ «In Exitu».

És durant la «Processó del Sant Enterrament»que es representa el «Ball de la Mort». Els dansaires de la mort representen diferents artesans d’oficis tradicionals als qui la mort surt a buscar. Amb 400 anys d’història, és l’única representació a les comarques tarragonines d’una dansa medieval recuperada l’any 2001 i declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 2010. Amb l’objectiu de recordar a tothom el momento del traspàs, la representació es fa en quatre punts concrets del recorregut de la processó que són el portal d’Avall, la Font de la Mitja Vila, la plaça Major i la plaça de Sant Andreu.

Dissabte Sant

22 h – És durant la Vetlla de Resurrecció del Senyor que es duu a terme la Benedicció del foc nou amb el Ciri Pasqual.

També per segon any consecutiu, durant la processó de la nit de Divendres Sant, s’instal·laran dues-centes cadires en el tram de la processó del Sant Enterrament que coincideix amb el Portal d’Avall. Entorn de la Setmana Santa de l’any vinent 2017, la Reial Congregació de la Puríssima Sang o bé Confraria de la Sang, celebrarà els 400 anys d’història coincidint amb la trobada d’armats d’arreu de la provincia de Tarragona.

tracking