Diari Més

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-seca

Un grup d’alumnes de les escoles van llegir poemes als avis en una festa intergeneracional que ja és una tradició al municipi

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-seca

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-secaCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com ja és tradició, el passat divendres 18 de març els avis de la Residència Vila-seca van passar un matí amarat de poesia.

Els grans protagonistes, juntament amb les persones grans, van ser un grup de nens i nenes de les escoles i instituts locals, que van llegir o recitar poemes en veu alta per a deleit dels avis i les àvies.

Versos d’animals

L’encarregada d’encetar l’acte va ser la regidora d’Ensenyament Manuela Moya, que de seguida va donar pas als escolars, dos per cadascuna de les set escoles de Vila-seca, de l’Aula15 i dels dos instituts locals. Així, els uns darrere dels altres, van sortir a recitar Laia Montserrat i Hugo González, de La Canaleta (‘El peix i l’oreneta’); Víctor Medina i Yamile Aliquó, del Sant Bernat Calvó (‘El ratolí’); Sara Djeloudi i Bàrbara Lemberger de l’escola Cal·lípolis (‘Les formigues); Juan Diego Carmona, de la Plana (‘Serp’); Victor Sánchez i Carla Subirats, de l’escola Miramar (‘Mosca’); Cèlia Gallego i Saioa González de l’escola Mestral (‘Gos meteoròleg’); Lucia González i Aina Iruela del Torroja i Miret (‘Animals domèstics’); Tatiana Teixeira de l’Aula15 (‘La vaca cega’); Maria Orellana i Sana Kabiri de l’INS Vila-seca (‘El gos’); i Aida Arjona, Paula Ramos i Laia Ramos de l’institut Ramon Barbat (‘Formiga’). Aquest any la temàtica dels versos va ser ‘Els animals’, i Joana Raspall i Josep Carner van ser dos dels autors més recitats, però també es van escoltar poemes de Mercè Rodoreda, Joan Maragall, Salvador Comelles o Lola Casas entre d’altres.

Després dels estudiants, Manuela Moya va donar veu a diversos adults que també es van voler sumar a la festa, com Núria Llebaria i Isabel Sánchez, de la Biblioteca de Vila-seca; la coordinadora LIC dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament, Núria Rofas; l’inspectora del Departament d’Ensenyament, Olga Fernández; i el regidor de Relacions Ciutadanes, Josep Toquero, qui va recitar dos poemes escrits per ell mateix, el segon dels quals va resultar especialment emotiu, donat que estava dedicat a la persona d’Antònia Poblet, una persona molt estimada a la Residència i entusiasta participant a la festa de la Poesia, que ha mort fa poques setmanes. Sílvia Mirete, directora del centre, recordava com la senyora Poblet sempre deixava bocabadats tots els nens i nenes, recitant uns poemes llarguíssims de memòria.

Un altre moment carregat d’emoció va tenir lloc quan un resident va demanar el micro per recitar un poema. Miguel Hervás va explicar que els versos els va escriure ell mateix amb motiu de la mort de la seva mare, quan només tenia dos anys, i la seva intervenció va ser escoltada amb molta atenció pels alumnes i la resta de persones que omplien la sala, i que el van premiar amb un llarg aplaudiment.

Recordant Joana Raspall

Abans de cloure l’acte es va celebrar també la presència a la festa de Maria dels Àngels Ponce, qui va ser regidora de l’Ajuntament i va posar en marxa la idea de dur a terme l’activitat, ara fa uns quants anys. Tot seguit va parlar la directora de la Residència Vila-seca, Sílvia Mirete, qui va llegir uns versos de Joana Raspall, «una dona que va viure cent anys i que és un exemple de com es pot arribar a aquesta edat amb plena lucidesa».

El recital es va cloure amb la intervenció de la pròpia regidora Moya, que es va estrenar com a rapsode amb un poema de Pere IV. Tot seguit es va fer una bonica foto de família i els alumnes de les escoles i instituts van poder gaudir d’un esmorzar en companyia dels avis i les àvies.

El 21 de març va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia. A Vila-seca aquesta festivitat s’ha dissenyat de manera que aquesta forma d’expressió literària sigui un llaç entre els joves i la gent gran, per això ja fa alguns anys que la Residència Vila-seca acull aquesta festa. Sílvia Mirete, directora del centre, apuntava que tot plegat segueix la línia d’accions comunitàries que es duen a terme des que es va inaugurar el centre, i per als avis és tan important poder gaudir de l’escolta dels poemes com, senzillament, tenir a prop nens, nenes, nois i noies del poble.

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-seca

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-secaCristina Serret

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-seca

El Dia Mundial de la Poesia omple de versos la Residència Vila-secaCristina Serret

tracking