Diari Més

Vespella de Gaià

L'Ajuntament de Vespella rep un premi per la construcció d'una Estació Depuradora d'Aigües Residuals

L'Ajuntament es va veure obligat a fer aquesta infraestructura per tal de tractar les aigües residuals

L'alcalde del municipi explicant el projecte de la depuradora.

Vespella rep un premi per la construcció d'una depuradoraCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat dilluns al Col·legi d'Enginyers Tècnics de Catalunya, a Barcelona, l’Ajuntament de Vespella de Gaià va ser guardonat amb el primer premide L'Aigua2016 en la 17ª edició dels premis de l'Associació Catalana d'Amics de l'Aigua. El premi el va recollir l’Alcalde del Municipi Daniel Cid.

El consistori de Vespella es l’únic municipi guardonat a tota Catalunya. El premi se li dona per la construcció d’una Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) als Masos de Vespella.

El nucli de Masos de Vespella disposava d'una xarxa de clavegueram que recollia i conduïa les aigües residuals del nucli fins a una fossa sèptica construïda fa molts anys i que no disposava de cap tractament per les aigües.

Tenint en compte que l'ACA no podia realitzar cap inversió, l'Ajuntament es va veure obligat a realitzar aquesta infraestructura necessària pel tractament de les aigües residuals, que va ser construïda al mateix indret, una vegada concedits els ajuts que van complementar el finançament d’aquesta actuació.

El sistema de depuració escollit per l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), és un sistema natural, basat en principis d'eliminació de substàncies contaminants de les aigües residuals a través de mecanismes i processos naturals els quals no requereixen d'energia externa ni additius químics.

Les dues diferències fonamentals dels sistemes naturals respecte als convencionals són un nul consum energètic per descontaminar i una major superfície de tractament.

El sistema adoptat és el conegut sota el nom de filtre subsuperficial amb macròfits o 'wetlands', en el qual els filtres construïts són sistemes de depuració constituïts per llacunes o canals de poca fondària (menys d'un metre), plantats amb vegetals propis de les zones humides i en els que els processos de descontaminació tenen lloc mitjançant les interaccions entre l'aigua, els substrat sòlid, els microorganismes, la vegetació i la fauna.

En aquests filtres de flux subsuperficial, la circulació de l'aigua, és de tipus subterrani a través d'un medi granular i en contacte amb arrels i rizomes de les plantes.

tracking