Diari Més

Alternativa Altafulla expulsa l'EINA del govern

Les diferències sobre el projecte d’urbanització de la Via Augusta són el detonant d’una crisi atiada per la manca de confiança

Regidors EINA Altafulla

Regidors EINA AltafullaEINA Altafulla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca de confiança per una banda, i les diferències en el projecte d’urbanització de la Via Augusta per l’altra, són els motius que Alternativa Altafulla (AA) i l’EINA argüeixen per explicar la crisi de govern a l’Ajuntament d’Altafulla que va desembocar ahir en el trencament definitiu del pacte de govern.

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso (AA), va signar ahir el decret a través del qual destituïa de totes les seves funcions a l’executiu local als edils de l’EINA: el primer tinent d’alcalde, Jordi Molinera; la regidora d’Acció Social, Gent Gran, Salut i Educació, Eva Martínez, i la regidora de Polítiques de Gènere i Festes, Alba Muntadas. El decret, que només reconeix la feina de Martínez, atribueix la decisió a la manca de confiança cap als altres dos representants de l’EINA.

«Han estat diversos episodis que s’han repetit des del mes de juny, que han anat in crescendo. Però el trencament ha esclatat per dos fets: les piulades dels edils contra el govern local i que, ara, ens diguin que no donaran suport a les inversions previstes, quan són inversions que ja teníem al nostre programa polític, entre aquestes, el projecte d’urbanització de la Via Augusta», explicava Fèlix Alonso a Diari Més.

Alternativa Altafulla resta en minoria al govern des d’ahir. En un consistori format per onze regidors, els cinc d’AA oferiran l’entrada al govern als dos regidors de CiU, i buscaran el suport del de Ciutadans, amb qui Fèlix Alonso veu difícil l’acord.

«De moment, les carteres dels regidors de l’EINA quedaran congelades, a l’espera de poder assolir un acord amb CiU. Si no pot ser, governarem en minoria, tot i que voldria aconseguir el pacte», destaca Alonso. Per la seva banda, el regidor de CiU, Pere Gomés –qui ja va governar amb AA al mandat anterior– es mostrava obert ahir a qualsevol possibilitat, davant dels micròfons d’Altafulla Ràdio.

Per contra, el regidor de l’EINA, Jordi Molinera, defensava que les discrepàncies amb els seus socis de govern havien sorgit arran del projecte d’urbanització de la Via Augusta, una inversió per la qual es requereix un crèdit d’1,2 milions d’euros. Els edils de l’EINA consideren que un projecte d’aquesta magnitud s’hauria de sotmetre a una consulta popular. L’argument, però, és per a Fèlix Alonso, «només una excusa».

«El projecte no té el consens necessari, 29 persones que van assistir a l’assemblea de l’EINA van votar en contra del mateix», explicava Molinera a Diari Més. Segons el portaveu dels republicans, 24 persones de l’assemblea de la seva formació havien votat a favor de la consulta popular.

«El nostre tarannà polític és que la gent participi en les decisions polítiques. Fèlix Alonso, com a diputat de Podemos que és, també l’hauria de tenir. No signarem un xec en blanc per valor d’1,2 milions d’euros. Vam encetar el meló del pla director de la Vila Closa, que és molt important, i ara obrim altre meló...», deia Molinera.

L’edil de l’EINA afirma que s’han produït tot un seguit de despropòsits al llarg dels darrers mesos. Considera que el pacte de govern s’ha anat dinamitant amb altres episodis menors. Afirma, per exemple, que la regidoria de Turisme, que està en mans d’Alternativa Altafulla, compta amb una partida de 10.000 euros per Teatre. «La regidoria de Cultura de l’EINA no compta ni amb un euro per programar teatre», deia.

La trobada d’ahir

D’altra banda, l’alcalde d’Altafulla interpretava com una manca de lleialtat, la trobada que l’EINA va convocar ahir amb tots els partits polítics dels municipis, amb representació política i sense. «Ha convocat als partits per fer pressió contra nosaltres», deia Alonso. Això no obstant, Molinera, deia que la trobada havia estat convocada per presentar un document de treball per fer una consulta sobre les inversions i que AA havia rebutjat assistir-hi.

Finalment, Molinera declinava ahir aventurar-se sobre la possibilitat de plantejar una moció de censura contra el govern en minoria. «Aritmèticament és factible, però no sé si és probable», deia.

tracking