Diari Més

Torredembarra se suma a la celebració de l'any Ramon Casas amb una ruta pel municipi

El pare del pintor modernista era un indià procedent de Torredembarra

Torredembarra se suma a la celebració de l'any Ramon Casas amb una ruta pel municipi

Torredembarra se suma a la celebració de l'any Ramon Casas amb una ruta pel municipiCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Torredembarra ha previst una ruta Casas, inclosa dins les activitats oficials de l'Any Ramon Casas, amb un itinerari que porti el visitant des del Castell dels Icart al Patronat Antoni Roig i a l'edificidel carrer d’Antoni Roig, casa pairalde la família Casas. La ruta proposada també inclourà un passeig pels voltants del Castell de Tamarit, que el mecenes nord americà Charles Deerig va encarregar de restaurar, ja el 1916, al mateix pintor.

Tot i que el recorregut es podrà seguir lliurement, documentat amb material promocional propi, també hi ha previstos dies de visita dels edificis amb explicacions addicionals, les dates dels quals s’anunciaran oportunament. Així mateix, l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili organitzarà a la vila una jornada pedagògica per al professorat que vulgui utilitzar la ruta com a activitat escolar el curs 2016-2017.

La família Casas i Torredembarra

La Generalitat de Catalunya ha declarat aquest 2016 com a Any Ramon Casas en commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor modernista. L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, hi col·labora activament amb la voluntat de remarcar els seus lligams amb la vila. Els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner ja en el segle XVIII i, a partir d'aquesta relació, van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l'avi del pintor, el seu tiet i el seu pare, Ramon Casas Gatell. La casa pairal de la família, al carrer d’Antoni Roig, número 16, actualment propietat de les germanes Maria Dolors i Maria Rosa Montseny, encara conserva vestigis d'aquest passat. I a la casa pairal va passar molts estius, de jove, Ramon Casas Carbó. D'aquestes estades es conserva un quadre pintat per l'artista modernista, el 1881 -quan feia poc que havia fet quinze anys-, amb el castell dels Icart i l'església de Sant Pere com a protagonistes.

La relació dels Casas amb Torredembarra va continuar quan el pare i el tiet del pintor es van establir a Barcelona, de retorn de la seva estada americana. No només van mantenir la casa pairal i el conreu de les terres que havien adquirit, sinó que, per exemple, el pare, Ramon Casas Gatell, va ser un dels marmessors del testament d'Antoni Roig -el creador del Patronat i les escoles- i la seva germana, Montserrat Casas Carbó, una de les beneficiàries.

tracking