Diari Més

Economia

L'impost sobre les nuclears augmenta un 20% la recaptació de la Generalitat a la província

Ha ingressat 119,99 milions d'euros

L'impost sobre les nuclears augmenta un 20% la recaptació de la Generalitat a la província

L'impost sobre les nuclears augmenta un 20% la recaptació de la Generalitat a la provínciaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

a Generalitat va recaptar 119,99 MEUR en impostos a Tarragona i les Terres de l'Ebre durant el 2015, gairebé un 20% més que l'any anterior. Hi ha sobretot una causa –o tribut, parlant en propietat- que explica aquest increment. I és que l'any passat la Generalitat va començar a recaptar l'impost sobre les nuclears. Això sí, només durant mig any, perquè a l'estiu el Tribunal Constitucional el va suspendre cautelarment fins al desembre. Tot i això, a Tarragona i Ebre per aquest tribut es van ingressar 19,34 MEUR. L'estadística de recaptació del 2015 també recull com creixen els ingressos de Successions, Donacions i grans establiments comercials. Per contra, a diferència del què passa a Catalunya, a Tarragona i Ebre ha baixat la recaptació d'aquells tributs vinculats al sector immobiliari.

L'any passat, la Generalitat va ingressar 119.996.727,98 euros procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Dins el primer bloc s'hi troben l'impost sobre grans establiments comercials, el gravamen de protecció civil o la taxa turística. Dins del segon, els tributs que fan referència al sector immobiliari, Patrimoni, Successions i Donacions i els que es graven sobre el joc.

Si es miren els números globals, al territori l'any passat les arques públiques van recaptar 19,39 MEUR més que al 2014. Això suposa un increment del 19,28% respecte l'exercici anterior (aleshores, es van recaptar 100.602.939,86 euros). En percentatges, la demarcació lidera els increments d'ingressos registrats arreu de Catalunya.

A Tarragona i Ebre, hi ha sobretot una causa que explica aquest increment: l'entrada en joc del nou impost sobre les nuclears. La Generalitat el va començar a recaptar el 2015, però només va poder fer-ho durant mig any. Al juliol, el Tribunal Constitucional el va suspendre cautelarment fins al desembre (quan va desestimar el recurs i va permetre a la Generalitat tornar-lo a ingressar).

Per això, els 19,34 MEUR que es van ingressar per l'impost de les nuclears a Tarragona i Ebre creixeran en propers exercicis. I és que, ara, a més de poder ingressar aquest tribut durant tot l'any, la Generalitat també haurà de cobrar els endarreriments corresponents al 2015.

A la demarcació, durant l'any passat també s'hi va començar a recaptar un altre tribut: el de l'emissió de gasos a l'atmosfera, que paga la indústria. Per aquest impost, a Tarragona i Ebre es van ingressar 89.737,53 euros.

En paral·lel a les noves entrades de tributs, dins el llistat d'aquells propis i cedits per l'Estat, també n'hi ha que augmenten la recaptació d'un any per l'altre. En concret, al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, els ingressos de Successions i Donacions es van enfilar més d'un 33% (de 17,37 a 23,22 MEUR) o el de grans establiments comercials ho va fer en gairebé un 40% (passant de 2,87 MEUR a 4).

Sector immobiliari, a la baixa

Per contra, i a diferència del què passa en el global de Catalunya, a Tarragona i Ebre els impostos que graven el sector immobiliari han baixat recaptació d'un any per l'altre. En concret, Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD). El primer tribut, entre d'altres, grava la compravenda de pisos de segona mà. El segon, les hipoteques al registre.

A la demarcació, els ingressos per aquests impostos han baixat un 3% (passant de 56,79 MEUR a 54,84). De fet, l'estadística de recaptació no fa res més que confirmar allò que ja anticipaven les dades del sector immobiliari. Que a Tarragona i a Ebre, la crescuda en la compravenda d'habitatges durant el 2015 ha estat més discreta que a la resta de Catalunya (un 6% davant del 14% català). I que moltes operacions, sobretot, s'han fet amb pisos de segona mà (l'obra nova continua en declivi).

Menys ingressos per joc i taxa turística

Al costat dels tributs vinculats amb el sector immobiliari, altres que també han baixat recaptació d'un any per l'altre són la taxa turística i els impostos sobre el joc. Pel què fa a la taxa, que paguen tots aquells qui s'allotgen en hotels o establiments, la recaptació a Tarragona i Ebre ha baixat lleugerament d'un any per l'altre (dels 5,17 als 4,78 MEUR).

Les dades de recaptació al territori també recullen que, arran de la crisi, la gent es gasta menys diners en casinos, bingos i rifes. I és que els ingressos procedents dels Tributs sobre el Joc han caigut un any més (passant dels 17,01 MEUR als 11,98). Per últim, l'estadística mostra com, durant el 2015, les arques públiques van ingressar 1,09 MEUR del gravamen de protecció civil (un tribut que paguen, entre d'altres, les indústries que fabriquen matèries perilloses o bé les companyies elèctriques).

L'any passat, arreu de Catalunya la recaptació líquida de la Generalitat pels impostos propis i cedits es va situar en 2.657,36 MEUR (un 16,75% més respecte el 2014). Pel què fa a la resta de demarcacions, a les comarques de Barcelona es van recaptar 2.317,24 MEUR; a les de Girona, 165,42 MEUR, i a les de Lleida, 51,74 MEUR. En global, tots els territoris han registrat increments d'un any per l'altre, que es mouen entre el 8,84 i el 19,28%.

tracking