Diari Més

Sanitat

El personal sanitari de Tarragona pateix més de 200 agressions el 2015

S’han duplicat els episodis de violència física, verbal o simbòlica envers els metges respecte el 2014

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El personal sanitari de la província de Tarragona va patirun total de 201 agressions durant el passat 2015. El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) ha fetpública aquesta xifra coincidint amb la celebració del dia nacional contra les agressions als professionals de la salut. El passat any es van registrar 25 episodis de violència més respecte el 2014. El secretari general del COMT, Frederic Mallol, haexplicatque els motius que hi ha al darrere són diversos i haremarcatque «no només els metges, sinó que tothom del sector està exposat a viure agressions».

Pel que fa al col·lectiu a qui Mallol representa, les xifres són «alarmants». I és que s’han duplicat els episodis violents, ja siguin físics, verbals o simbòlics, el 2015 respecte l’any anterior. Així doncs, s’ha passat de 35 agressions registrades pels diferents proveïdors sanitaris el 2014 a 70 que es van notificar l’any passat.

Les agressions més freqüents són les verbals, sumant-ne un total de 217. Respecte a aquesta dada, Mallolhacomentatque la situació més comuna es viu quan un pacient veu les seves expectatives frustrades —receptes que no es poden oferir, baixes denegades, llargs temps a les llistes d’espera— i acaben insultant al professional que tenen al davant. Pel que fa a les agressions físiques, l’any passat els centres sanitaris de la província van patir 26 episodis, concentrant-se 18 d’ells als hospitals de Sagessa.

Les dones, més afectades

Les diferències de gènere són una altra de les dades que es desprenen de l’estudi que ha elaborat el Col·legi de Metges. A tall d’exemple 24 dones van ser víctimes d’un episodi violent al Joan XXIII el 2015 respecte 7 homes. Si bé Frederic Mallolhaapuntata la creixent feminització del col·lectiu sanitari com un dels motius d’aquesta diferència, la vicepresidenta primera del Col·legi, Concepció Abril, hapuntualitzatque la «manca d’educació» d’alguns pacients juntament amb el fet que «molta gent encara no està acostumada a ser atès per una dona i llavors creuen que poden tenir determinades conductes que amb un home no tindrien».

Agressions per proveïdors

Els hospitals gestionats per Sagessa agrupen el gruix més important d’agressions, sumant-ne un total de 143 el darrer any. L’hospital Joan XXIII és el segon proveïdor on s’han patit més situacions violentes, registrant-ne 84 el 2015. Per contra, els centres on s’han produït menys episodis són l’hospital de la Verge de la Cinta i l’hospital Santa Tecla, amb tres agressions cadascun i l’hospital Pius de Vallsonno n’ha patit cap.

Retallades, un dels motius

El secretari general del Col·legi hamencionatque ésdifícil enumerar els motius que hi ha al darrere de l’augment de les xifres. Tot i així, s’haapuntat a les retallades i les situacions derivades d’aquesta com una de les possibles causes. Així doncs, «el deteriorament d’un servei que abans era excel·lent» causa situacions on els pacients o els familiars d’aquests perden els nervis i ho fan pagar a la persona que els està atenent.

Frederic Mallol, però, tambéhasubratllatla «impunitat» que hi ha al darrere d’aquests actes violents com una altra de les causes. I haafegitque «metges, professors i altres col·lectius estem exposats a aquestes situacions i la manca de càstig que existeix no és favorable».

En aquesta línia, el president del Col·legi Fernando Vizcarroha llegitun manifest que ha fetuna crida a la «tolerància zero» envers aquestes situacions i que hademanatel compromís de les administracions per dur a terme polítiques i campanyes preventives que ajudin a protegir als professionals i que ajudin a reduir el nombre d’agressions que pateix el col·lectiu.

tracking