Diari Més

Salut

El 9% dels fumadors pateixen una malaltia pulmonar i no ho saben

El 22% de 35 a 75 anys que fuma sense símptomes previs presenten alteracions a l’espirometria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les malalties respiratòries representen prop del 20% del motiu de consulta als metges de família catalans. La majoria es diagnostiquen, tracten i resolen en l’àmbit de l’Atenció Primària, des d’on es deriven els casos més greus. L’Asma i la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) són les patologies cròniques més freqüents. Més de 31.000 persones de la província de Tarragona (3,9%) pateixen Asma i més de 15.100 (1,9%) tenen MPOC –majoritàriament els fumadors d’edat avançada.

Es calcula que el 50% dels pacients amb Asma i el 70% dels pacients amb MPOC estan sense diagnosticar. «Els símptomes inicials de l’MPOC són poc específics, tos, secrecions de mucositat... Sovint els pacients ho relacionen amb el tabac i li donen poca importància. A més, a la província de Tarragona, del 22% dels fumadors de 35 a 75 anys, presenta alteracions a l’espirometria, la majoria de grau lleu (51,5%) o moderada (22,5%), i el 39% pot diagnosticar-se d’MPOC. Això suposa que el 8,9% de tots els fumadors sense antecedents o símptomes de malaltia respiratòria prèvia tenen MPOC per espirometria però no ho saben», explica el doctor Franciso Martín Luján, metge de família del CAP El Morell i responsable del Grup de Respiratori de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) a Tarragona.

«Els metges de família hem d’estar atents davant els factors de risc per poder conscienciar, prevenir, identificar, diagnosticar i tractar als pacients amb malalties cròniques respiratòries», afegeix Joan Josep Cabré, metge de família al CAP Sant Pere de Reus i vocal de CAMFiC.

Precisament avui el Mas Miarnau de Reus acollirà la cinquena Jornada del Grup de Respiratori de la Vocalia de Tarragona. La trobada tindrà una part teòrica, centrada en la revisió de les darreres actualitzacions de les principals Guies d’Asma i l’MPOC. I una part pràctica en la que es realitzaran tallers d’habilitats clíniques relacionades amb el diagnòstic i el maneig terapèutic dels pacients amb patologia respiratòria.

L’app Espiro

En aquest context, els doctors Francisco Martín Luján i Jordi Daniel i Díez han desenvolupat amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) una aplicació mèdica que avalua la funció pulmonar obtinguda en una espirometria i fa una interpretació conjunta dels resultats, proposant una orientació diagnòstica.

L’aplicació, disponible per smartphones des de gener, ha tingut una bona acollida. Més de 1.300 persones ja disposen al seu telèfon mòbil d’Espiro, que ha arribat a un ritme sostingut de 7 a 10 descarregues diàries. És gratuita i està en 4 idiomes (anglès, castellà, català i francés).

L’espirometria és la prova bàsica per l’estudi de símptomes respiratoris i per al maneig en atenció primària del pacient amb patologia respiratòria obstructiva com l’asma i l’MPOC. Amb Espiro, els professionals sanitaris compten amb una eina que complementa el criteri clínic i ajuda en el diagnòstic i control de pacients amb patologies respiratòries.

«Pot ajudar al professional sanitari no familiaritzat, facilitant-li la tria dels paràmetres que permeten el diagnòstic i la interpretació dels seus valors. Per als metges més experts ha de servir per confirmar la sospita clínica», explica el doctor Martín Luján sobre l’app.

tracking