Diari Més

Torredembarra elabora una campanya informativa sobre els beneficis de les dunes experimentals

La platja de la Paella del municipi compta amb dues dunes experimentals, creades per recuperar i mantenir net l'entorn

Dues dunes experimentals a Torredembarra

Dues dunes experimentals a TorredembarraElena Pedrola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'associació ecologista GEPEC, juntament amb l'Ajuntament de Torredembarra, duen a terme una campanya informativa sobre els beneficisdels camps de dunes experimentalsde la platja de la Paella del municipi, per tal de fer arribartant a habitants com aturistes, la importància de la flora de la platja. Ja fa tres anys que els mateixos van iniciar el projecte de creació de dunes experimentals ala Paella. Actualment la platja urbana ja alberga dues dunes. «És molt important que tothom sàpiga què estem fent, i els beneficis que aporta», destacael regidorde Sostenibilitat del municipi,Josep M. Guasch.

Fa uns anys, les dunes eren el paisatge natural de les platges de sorra calcària arreu del món. «Però la dinàmica dels darrers anys amb les platges urbanes han portat a la seva desaparició», explicaRamonFerré, representant de GEPEC. La creació d'aquest ecosistema és essencial, doncs, perquè l'entorn es pugui recuperar i mantenir net. I és que les plantes, a més de netejar la sorra, també ajuden a que aquesta es mantingui, i ni el vent ni els temporals se l’acabin emportant, allargant així la vida a la mateixa platja.

La primera duna, creada l'any 2012, és artificial: «Vam afegir sorra i vam plantar les plantes», explica Ferré.Però la segona, creada fa un any, s'ha fet aprofitant les plantes provinents del mar. Aquest segon mètode és pioner al món, i Ferré destaca que «nosaltres tan sols hem condicionat la zona perquè les plantes puguin sortir soles».Torredembarra és un referent pel que fa el manteniment de les dunes a la costa, i tot i que de moment es lluitarà per mantenir les dues que hi ha, «més endavant potser les ampliarem», explica Guasch.

tracking