Diari Més

Celiaquia

Els restaurants de Tarragona no estan a l'ordre del dia amb la Celiaquia

Tarragona només compta amb un parell de restaurants amb menú sense gluten

Rosa M.Parellada, delegada de l'associació a Tarragona

Entrevista amb Rosa M.Parellada, delegada de l'associació a TarragonaMarta Olivé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La intolerància permanent al gluten de blat, sègol, ordi i civada és característica de les persones que pateixen celiaquia. Una malaltia que afecta al 1% de la població, en aquest cas, a la província de Tarragona es calcula que hi ha uns 7.900 habitants.

La delegació de celíacs de Tarragona, amb un centenar de membres, va sorgir per crear una atenció més propera i personal amb els seus socis. A més, un dels seus principals reptes és aconseguir que Tarragona es posi a l’ordre del dia pel que fa a la malaltia, incidint sobretot en la zona de restauració o de comerç. Actualment a la ciutat només hi ha dos o tres restaurants amb un menú sense gluten, sense contar algunes franquícies com el Viena o Mcdonald’s que ofereixen una oferta molt limitada amb tant sols un o dos plats «free gluten». La delegada de l’Associació de Celíacs de Catalunya a Tarragona, Rosa M.Parellada, creu que «els restaurants de la ciutat s’haurien d’implicar molt més». Actualment a Tarragona hi ha pocs restaurants que ofereixin el menú sense gluten. Des de l’associació lluiten perquè una persona que pateixi la malaltia pugui fer la mateixa vida social que algú que no la pateix. És per això, que han realitzat des del gremi d’hostalers o des de l’Ajuntament fer unes jornades informatives per restaurants però veuen que aquestes encara no estan donant els seus fruits ja que actualment a Tarragona nomès hi ha dos o tres restaurants amb menú free gluten.

A més, des de l’Associació de Celíacs de Catalunya estan lluitant per aconseguir els ajuts que s’ofereixen en altres països i que actualment a Espanya no existeixen. En alguns països s’ofereixen bonificacions a les declaracions o be una quantitat de diners o un lot de productes anual. El preu actual dels productes sense gluten duplica o triplica el preu dels productes que no en contenen. El cost mitjà d’un celíac és de 1.500€ o 1.800€ més al mes que una persona que no és celíac. Aquest és un dels altres reptes de l’associació que està intentant que l’IVA dels productes sense gluten sigui del 4% per aconseguir reduir el seu cost tant elevat.

tracking