Diari Més

Web

Carles Magrané: «Un dels principals valors afegits és la voluntat de presentar propostes diferents»

El director del Diari Més Digital afirma que «les dues redaccions, la de paper i la digital treballaran coordinades i es donaran suport mútuament»

Carles Magrané: «Un dels principals valors afegits és la voluntat de presentar propostes diferents»

Carles Magrané: «Un dels principals valors afegits és la voluntat de presentar propostes diferents»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Quan i com sorgeix la idea de crear la versió digital del Diari Més?

—És difícil d’establir un moment precís en el qual es pren la decisió. Es tracta d’un procés de maduració i anàlisi de diverses possibilitats respecte del que, des de l’empresa editora, es considera que ha de ser el futur del diari. Des de fa mesos s’estudien les possibilitats de creixement del projecte periodístic del Diari Més. Una vegada consolidat el projecte de la publicació, amb 12 anys ja de trajectòria, semblava clar que calia plantejar-se nous reptes. Es van descartar altres opcions i, des el Consell d’Administració de Tamediaxa SA, la que es va considerar més factible va ser la de desenvolupar una proposta digital. Això va ser al llarg del 2015; va ser aleshores que se’m va encarregar el desenvolupament del projecte i ara ja estem a les portes de veure la llum.

—Quina serà la cobertura del Diari Més digital, entenent que un mitjà en línia es pot consultar arreu del món?

—Suposo que cal diferenciar entre el que serà l’abast de públic potencial que tindrà el Diari Més Digital i la cobertura informativa que tindrà. En aquest últim cas, la nostra cobertura serà el conjunt de les comarques de Tarragona. Fins ara, amb l’edició en paper ens havíem concentrat en el Camp de Tarragona, el nostre àmbit natural i sobre el qual es planifica la distribució d’exemplars. En el cas del digital, hem volgut anar més enllà i informativament pretenem estar al cas d’allò rellevant que succeeixi a les deu comarques tarragonines. El format digital ens permet segmentar més fàcilment la presentació de la informació. Aquesta segmentació, però, contrasta amb el fet que, com a mitjà en línia, les possibilitats d’accés als lectors són molt més grans que en l’edició en paper. Una de les limitacions més evidents en l’abast global que té qualsevol mitjà online és el de l’idioma. En el nostre cas, a més del català, que és la nostra llengua de treball, també presentarem la informació en castellà. Per a fer-ho hem aprofitat una tecnologia que actualment utilitzen mitjans com ara el diari Segre i l’hem implantat en el nostre gestor de continguts.

—Amb totes les eines que hi ha actualment a l’abast, quins són els recursos que el Diari Més digital disposarà?

—Doncs segurament un dels principals serà el recurs de la imaginació... Ho dic perquè un dels principals valors afegits que representarà el nostre mitjà és la voluntat de presentar propostes diferents. Tècnicament disposarem de mitjans que no són estranys en qualsevol mitjà com el nostre i apostarem pel vídeo i la fotografia d’una manera destacada. Però al mateix temps també volem treure profit de la capacitat d’interactivitat que permet internet. En aquest sentit, treballem recursos com ara mapes descriptius, infografies virtuals o presentacions que permetin la interacció del lector per a determinats temes. Hi haurà elements que gairebé són ja ‘tradicionals’ en els mitjans digitals, com ara la possibilitat d’organitzar xats en directe amb personatges rellevants de la vida social i política de les nostres comarques o la possibilitat, també, de realitzar enquestes entre els lectors sobre qüestions d’actualitat. Però aquests elements seran complements de noves propostes que voldrem plantejar sovint als lectors.

—De quina manera es planteja la cobertura informativa de la informació, ja que la immediatesa en la xarxa és el més essencial?

—Un dels factors determinants en els mitjans de comunicació online és el de la immediatesa. Això s’ha fet encara més evident amb la implantació, inexorable i imparable, dels dispositius mòbils com a instruments que la població fa servir per a informar-se. Fins ara el paradigma dels mitjans de comunicació és que l’usuari, el públic, anava a buscar la informació als mitjans que li resultaven més afins o útils (la ràdio, la televisió, els diaris). Ara, però, la informació ‘persegueix’ a l’usuari. El va a cercar allí on és ell, l’acompanya gràcies als dispositius mòbils. Internet ha esdevingut una plataforma en què la resta de tecnologies de la comunicació han confluït i s’ha arribat al punt en què qualsevol persona duu a la butxaca, gràcies a un ‘smartphone’ o una tauleta, una font receptora d’informació inesgotable. La nostra tasca és saber fer-li arribar al lector allò que li pot resultar interessant en l’àmbit informatiu o de servei, des del vessant de la proximitat. Aquest és el nostre repte. Qualsevol persona ja té accés a una quantitat inassumible d’informació. Cadascú en fa el filtratge necessari per rebre el que li és més interessant. Nosaltres serem una nova opció, concentrada en la informació de proximitat i esperem passar aquest filtre de selecció de moltes persones.

—Quin és l’equip humà que portarà a terme la versió digital?

—S’ha creat una redacció específica per al Diari Més Digital. Es tracta de professionals joves que ja tenen una ‘cultura audiovisual’ molt diferent de la que pugui tenir jo, que ja començo a tenir una edat. Es tracta de redactors que podrien considerar-se que, informativament, ja són nadius digitals. Això és un avantatge a l’hora de plantejar noves fórmules comunicatives tot i que no es pot oblidar en cap cas que, finalment, la base sobre la qual se sustenta l’interès del lector és la de rebre contingut de qualitat. Hi haurà quatre redactors —bé, en aquest cas coincideix que seran redactores— que assumiran el gruix del contingut informatiu del Diari Més Digital. A banda cercarem col·laboracions directes en àmbits geogràfics o temàtics que considerem necessari cobrir informativament. La nostra intenció, a més, és la de crear un Consell Editorial Virtual, que impliqui a representants de l’anomenada societat civil i que serveixi com a eina de control i generadora de propostes pel Diari Més Digital. Aquesta serà una de les novetats que esperem poder presentar en breu i que considero especialment important per donar encara majors garanties en la recerca d’un major grau de seriositat. Pot semblar una bajanada, però això que està tan assumit en els mitjans diguem-ne ‘tradicionals’ encara costa de veure en els digitals. Veure informacions anònimes, sense contrastar, sobredimensionades o simplement copiades d’altres mitjans és massa habitual en propostes online que hi ha repartides arreu. Nosaltres volem fugir d’això.

—Quina és la relació entre l’edició en paper, que continua com fins ara, i el Diari digital? Hi haurà sinergies?

—No tan sols hi haurà sinèrgies, sinNo tan sols hi haurà sinergies, sinó que el Diari Més continuarà sent el referent en la nostra estructura de funcionament. L’assentament de què ja disposa el mitjà després de dotze anys és la nostra major basa per facilitar la sortida del Més Digital. El Diari Més és una marca consolidada i reconeguda i el Més Digital serà un valor afegit. Es tracta, en definitiva, d’una evolució que ens ha de permetre, com a mitjà, arribar a més lectors i oferir un producte amb un contingut diferenciat. Les dues redaccions, la ‘de paper’ i la digital treballaran coordinades i es donaran suport mútuament. El nostre projecte és unitari, en aquest sentit. Hi haurà una tasca important d’entesa amb la directora del Diari Més, la Sílvia Jiménez que el que buscarà és poder ampliar la nostra capacitat de reacció i d’elaboració de continguts.

—Què és el que més es potenciarà al Diari Més digital?

—Hi ha diversos factors importants a tenir en compte. Un és el que ja he comentat de la immediatesa. Hi ha informació que és necessari donar-la a conèixer a mesura que es produeix. Aquest serà un element de coordinació entre les redaccions de l’edició de paper i la digital. Allò rellevant que succeeixi a les nostres comarques hem de poder donar-ho a conèixer tan ràpidament com sigui possible al lector. Però al mateix temps hi ha aquelles informacions pròpies, i elaborades des de les dues redaccions, que serviran com a element diferenciador del nostre contingut informatiu respecte d’altres mitjans de comunicació. Al mateix temps, un segon factor que serà molt rellevant és el de les xarxes socials. No tan pel seu valor de ‘viralitat’, que també, però si perquè han esdevingut la finestra per la qual cada vegada més gent accedeix al contingut informatiu. Els mitjans de comunicació a internet ja comencen tenir més consultes des d’aparells mòbils que des dels denominats aparells d’escriptori. Per això donarem una especial importància a la nostra presència en les xarxes socials més rellevants. Si el nostre contingut agrada, estem segurs de poder aconseguir un públic fidelitzat. Això serà possible, a més de per la capacitat que tinguem de nodrir les xarxes amb ‘ímputs’ informatius destacats, perquè El Diari Més Digital també estarà adaptat a la seva lectura directa en mitjans mòbils. Es tractarà d’un producte que ara s’anomena ‘responsive’.

—La publicitat és un aspecte molt important en l’edició en paper, també ho és en la versió digital?

—En això no ens diferenciem gens de l’edició en paper. El Diari Més, com a diari gratuït, té a seva font de finançament en la publicitat. En la mesura que s’ha convertit en un mitjà rellevant, el mercat publicitari l’ha considerat una plataforma eficaç. Això permet generar una mena de ‘cercle virtuós’ que fa que la publicitat permeti l’existència del mitjà i el mitjà permet el benefici de l’anunciant, beneficiant-se les dues parts. Amb el Diari Més Digital la nostra aspiració és aconseguir el mateix. La nostra única font de finançament serà la publicitària i només si som capaços d’oferir un bon producte, que esdevingui rellevant, el client comercial confiarà en nosaltres per a fer arribar el seu missatge als clients potencials. La diferència entre la publicitat del diari i la del digital és, en aquest cas, tècnica. La plataforma online permet formats diferenciats i enriquits. Els anuncis poden ser interactius i amb animacions i les possibilitats són gairebé il·limitades, tant pel que fa a la creativitat com a la segmentació del públic objectiu al qual va adreçada aquesta publicitat. En qualsevol cas, si que hi haurà un criteri important consistent en evitar la saturació del lector. En el cas de l’edició de paper, està clar que la publicitat és important, però sempre s’han establert barems per no tenir una ocupació publicitària excessiva a les pàgines del diari. D’aquesta manera es garanteix que sempre sigui la informació el més rellevant que presentem com a producte. En el cas del digital, les rotacions d’espais o la hipertextualitat faciliten que es pugui evitar la saturació i nosaltres ho aplicarem al màxim, cercant l’equilibri entre la necessària publicitat i els continguts.

—Com és el dia a dia de la redacció del digital?

—Ara mateix no puc contestar a això. Només puc explicar com tenim planificada la càrrega de treball. L’estructura redaccional del Diari Més Digital engegarà des de primera hora del matí, atenent a les xarxes socials i les novetats del dia i es tancarà a la nit. I la cobertura, a diferència de l’edició en paper, que nomes surt els dies laborables, serà per als set dies de la setmana. Els caps de setmana, evidentment, hi haurà una atenció especial per l’actualitat esportiva, però també pels temes d’actualitat que mereixin cobertura informativa.

—Quins seran els trets característiques que diferencien el Diari Més Digital d’altres mitjans de comunicació en línia de les comarques de Tarragona?

—Fa de mal dir. Nosaltres aspirem a fer bé la nostra feina i que el lector sigui qui determini si allò que li estem oferint està a l’alçada del que espera d’una informació de proximitat. De tota manera si que crec que hi ha factors diferenciadors des d’un punt de vista d’estructura interna. Com a empresa ens ha costat molt definir quin era el projecte de futur pel qual apostàvem per evolucionar amb el Diari Més, però una vegada presa la decisió ens hi posem a totes i ho fem creant una estructura totalment professional. El desenvolupament tècnic del gestor de continguts l’ha realitzat Hiberus una empresa del grup de comunicació al qual pertanyem i això ens facilita l’agilitat i la capacitat de mobilitat amb el contingut. Com ja he dit també compten amb la plataforma de traducció que utilitza el diari Segre i s’ha establert una estructura redaccional sòlida. No es tracta d’una proposta improvisada o basada en un model empresarial inconsistent.

tracking