x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
11.04 º
3.708 Km/h
Cultura
Àlex Cervelló, Montserrat Caelles i Marc Ferran al Museu de Reus.

El Museu de Reus dedica una exposició fotogràfica a la guerra del Rif

Àlex Cervelló, Montserrat Caelles i Marc Ferran al Museu de Reus.

Ajuntament de Reus

El Museu de Reus dedica una exposició fotogràfica a la guerra del Rif

L’autor, que per la seva formació va ser destinat al camp d’aviació de Nador on feia de mecànic d’avions
  • Redacció

Actualitzada 28/03/2019 a les 21:00

El Museu de Reus Salvador Vilaseca dedica una exposició a la guerra del Rif, a partir de la història de Macià Ferrando Roca. Un reusenc a la guerra del Rif (1923-1924). L’exposició mostra el recorregut vital que va protagonitzar Macià Ferrando Roca durant la seva participació a la guerra.

La mostra es pot visitar de 10:00 h a 14:00 h, i de 17:00 h a 20:00 h, de dimarts a dissabtes. També tothom que ho desitgi pot sol·licitar una visita comentada trucant al telèfon 977 010 660 o bé al correu electrònic info@reuscultura.cat.

L’autor, que per la seva formació va ser destinat al camp d’aviació de Nador on feia de mecànic d’avions, va saber captar amb la seva càmera diversos aspectes d’aquell conflicte, en funció de l’ús que volia fer de les imatges.

D’una banda, una part important eren fotografies que enviava a la seva família, entre les quals hi destaquen paisatges dels llocs que visitava, el dia a dia a la feina o el seu temps lliure. També va fotografiar escenes amb la població civil o detalls que li cridaven l’atenció.

D’altra banda, una segona part de les fotografies que va realitzar mostren una visió més íntima del que estava vivint, des dels moments compartits amb els seus companys a imatges dels llocs tristament coneguts per les derrotes o massacres que hi havia sofert l’exèrcit.

Per tal de contextualitzar la visió de l’autor, en l’exposició s’hi han introduït textos que relaten el que va succeir, ja que, com a mecànic d’avions, sempre va estar lluny de la primera línia, i per això les imatges no reflecteixen la duresa d’un conflicte sagnant que va tenir la major part de la societat espanyola en contra.

Macià Ferrando Roca
Nascut a Reus el 27 de setembre de 1901, Macià era fill d’una família burgesa de la ciutat. Va estudiar batxillerat a l’aleshores anomenat Instituto General y Técnico de Reus. Un mica més tard del que li hauria tocat, per la seva delicada salut, emprengué els estudis universitaris a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona.

En aquell temps, però, s’havia de complir amb el servei militar, ja que ni la salut ni els estudis li van valer per deslliurar-se’n.

Així, el 1923 i el 1924 va ser enviat a l’Àfrica per a complir amb el seu deure tot lluitant a la guerra del Rif.

Els dos cursos d’enginyeria li van valer per a ser l’encarregat del taller mecànic que reparava els motors dels avions militars a Nador.

Si una guerra ja és difícil de superar per si sola, Macià Ferrando Roca va veure com –en tornar– la Dictadura de Primo de Rivera li truncava la carrera acadèmica. Mentre ell lluitava, les autoritats van anul·lar els seus estudis, fet el que l’obligava a començar-los de nou. En Macià, però, va decidir tornar a Reus i continuar amb el negoci familiar de majoristes de pesca salada.

De nou a la seva ciutat, es casà amb Teresa Rovellat i Fusté, amb qui va tenir tres fills, el Josep, la Teresa i la Francisca.

Macià Ferrando i Roca moria el 31 d’agost de 1985, pocs dies abans de fer els 84 anys.
Temes relacionats
Comenta el contingut : El Museu de Reus dedica una exposició fotogràfica a la guerra del Rif
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes