Diari Més

Les compres de la UE a Rússia cauen un 53% des de la guerra, però encara representen un 4,3% de les importacions totals


Els descensos més destacats es donen en productes com el carbó, el gas natural o els fertilitzants

Planta

Les compres de la UE a Rússia cauen un 53% des de la guerra, però encara representen un 4,3% de les importacions totalsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les compres de la Unió Europea a Rússia s'han reduït a la meitat (-53%) des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. No obstant això, Rússia encara representa un 4,3% de les importacions totals de la UE. Segons les dades publicades aquest divendres per l'Eurostat, el valor de les importacions russes al conjunt dels estats membres han passat dels 21.800 milions d'euros el març de 2022 als 10.300 milions d'euros el desembre de 2022. El descens més destacat s'ha donat en el carbó. Abans del conflicte, el carbó rus representava un 45% del carbó total que adquiria la UE, un percentatge que s'ha reduït fins al 20%. El descens, però, també ha estat rellevant en productes com el gas natural, els fertilitzants o el ferro i l'acer. En el cas del gas natural, la quota russa ha passat del 36% al 21%, mentre que en els fertilitzants s'ha mogut del 29% al 22%. Pel que fa al petroli, el pes de les vendes russes ha baixat fins al 21% (abans de la guerra era del 28%), mentre que en el cas del ferro i l'acer s'ha reduït fins al 10% (abans el 16%).

Un dels pocs productes on amb prou feines s'han notat canvis ha estat el níquel. Entre l'esclat de la guerra i el desembre de 2022, la quota russa a la Unió Europea s'ha mantingut estable, lleugerament per sobre el 40%.

Per altra banda, el dèficit comercial de la Unió Europea amb Rússia -la diferència entre importacions i exportacions- continua sent favorable a Moscou. Segons les últimes dades, la UE compra productes a Rússia per 6.000 milions d'euros més del que exporta. No obstant això, també cal destacar que el dèficit comercial s'ha reduït des de l'inici de la invasió, ja que el març de 2022 aquest era de 18.200 milions d'euros.

tracking