Diari Més

Societat

Funerals en vida per atraure la bona sort

Un temple budista a Tailàndia organitza cerimònies amb fidels que s'estan una estona dins d'un taüt

Imatge d'una cerimònia d'un funeral en vida a Tailàndia.

Funerals en vida per atraure la bona sortEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un temple budista als afores de Bangkok celebra diàriament funerals en vida, on els fidels busquen purgar la seva mala sort i atreure la fortuna a través d'una cerimònia on romanen ficats al llit durant una estona dins d'un taüt cobert per un llençol.

«La gent ve quan se sent malament, per a expirar la seva mala sort o per la recomanació d'algun vident (...) a la recerca d'un nou començament», comenta amb veu calmada el monjo Prakru Prapath Waranukij, del temple Bangna Nai, en el sud-est de Bangkok.

En una espaiosa estada a l'entrada del recinte religiós, plena d'estàtues de Buda, representacions d'esperits i una amalgama de figures de déus d'altres religions, cinc fèretres blancs romanen situats en el centre de l'habitació.

Des d'una tarima, el bonze budista recita una sèrie de pregàries i instruccions per a guiar als devots durant les diferents etapes del solemne ritual, per al qual han de fer almenys tres petites donacions monetàries.

Després de prostrar-se enfront del prelat, els fidels es col·loquen davant el taüt, mentre subjecten un ram de flors amb les mans, i amb un pas ferm, sempre començant amb la cama dreta, entren en el fèretre i es tomben d'esquena i en direcció oest per a representar el seu funeral.

Un assistent cobreix el taüt amb un llençol blanc i col·loca sobre la tela un fil que, a través d'un embull de brins que recorre el sostre, fa de connexió entre el monjo, que comença a entonar durant mig minut un enfilall d'oracions, i el fèretre.

L'assistent retira el llençol, el devot s'aixeca i es tomba de nou en la direcció contrària, amb el cap cap a l'est per a representar el naixement, seguit d'una nova sèrie de benediccions.

Por i bona fortuna

Oraya, de 25 anys, afirma sentir-se «alleujada» en sortir del taüt i després d'acudir per primera vegada a la cerimònia al costat de la seva germana Pai, de 30 anys, qui assegura que després de «el bon resultat» que li va conferir el ritu en dues ocasions anteriors tornarà «gairebé tots els anys» per a «conservar la bona fortuna».

«Tenia una mica de por en entrar en el taüt, però en aixecar és com sentir una nova vida», reconeix Tayarat, de 21 anys, una edat considerada pels supersticiosos locals com de mal auguri.

Altres devots també acudeixen a practicar la cerimònia després de patir una sèrie de males experiències.

«El meu nuvi va tenir un parell d'accidents en una setmana. Uns amics em van comentar aquest ritual i ara em sento com a nova», declara Naphatsanan, de 35 anys i qui va acudir al temple per a acompanyar a la seva parella.

Per a acabar amb el culte, el monjo, qui aporta alguns consells personals als fidels, dutxa el rostre dels devots amb una sort d'aigua beneïda perfumada.

La covid-19 afecta a l'afluència

L'afluència d'assistents és constant durant els caps de setmana i dies festius, encara que minvament durant els dies laborals, reconeix el prelat en una breu pausa després d'atendre més d'una desena de tailandesos.

La pandèmia de la covid-19 també ha assestat un cop al nombre de visitants, que s'ha vist reduït davant les mesures per a evitar la propagació contra el virus.

Aquest ritu, que també se celebra en altres temples del país, va començar a celebrar-se en aquesta pagoda de Bangkok farà uns 17 anys, comenta Prakru Prapath Waranukij mentre una nova parella acudeix a la sala per a participar el ritual.

El 90% dels tailandesos professa el budisme, que en molts casos està barrejat amb creences hinduistes i animistes, presents al Sud-est Asiàtic abans de l'arribada dels primers monjos budistes.

tracking