Diari Més

Un destil·lador dels EEUU canvia whisky i rom per gel sanitari

El gel el distribueixen a la policia, els bombers o als paramèdics

Edgardo Zuniga amb el gel sanitari

Un destil·lador dels EEUU canvia whisky i rom per gel sanitariEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un destil·lador d'origen costa-riqueny a Maryland (els EUA) ha substituït el rom i el whisky dels seus barrils per alcohol 95%, amb el qual elabora gel sanitari que embeni a les autoritats locals i particulars perquè es protegeixin contra la COVID-19.

«Hem estat fent el gel sanitari per al comtat, la policia, els bombers, els paramèdics i persones en el comtat i en el districte federal», explica Edgardo Zuñiga, amo de Twin Valley Distillers, una destil·leria de Rockville (Maryland) on fins fa unes setmanes es produïa i venia rom, whisky i vodka, entre altres licors.

Però amb l'arribada del coronavirus, els barrils de fusta que abans guardaven els seus deliciosos licors estan ara plens d'alcohol etanol 95% amb el qual Zuñiga i els tres empleats que encara pot permetre's pagar produeixen gel desinfectant que serveixen a bombers, policies i paramèdics així com a particulars.

Zuñiga, que va deixar el seu ús com a cap de cuina per a obrir la seva pròpia destil·leria, treballa de quatre del matí a cinc de la tarda tots els dies per a mantenir activa la producció d'aquest alcohol, una tasca amb alguns punts en comú amb el que feia abans de l'inici d'aquesta crisi.

«Fer etanol és com fer tècnicament rom encara que posem l'alcohol a destil·lar per segona vegada i el tractem de treure amb un 95% d'alcohol», diu assegut a la sala que abans el bar del seu negoci, on ara destil·la perquè les olors de la seva producció actual no contaminin les màquines en les quals espera continuar elaborant els seus licors.

No obstant això, i malgrat els seus esforços, Zuñiga reconeix que la producció de gel sanitari no compensa les pèrdues de 10.000 dòlars a la setmana provocades per la reducció en un 90% de les seves vendes i la cancel·lació de tots els esdeveniments que tenia agendats per a la primavera i l'estiu.

A més, explica que produir gel desinfectant li és cada vegada més difícil, perquè escassegen alguns dels productes necessaris per a la seva elaboració.

«El preu ha pujat massa i estem pensant ja a no -ne més perquè ha pujat el cost i no estem guanyant el suficient per a poder tenir les llums enceses, cal ser raonable. Arribarà el punt en què haurem de tancar, Déu vulgui que no», lamenta.

A pesar que diu tenir un caràcter realista que li fa pensar que la clausura de la seva empresa és l'escenari més probable, Zuñiga es mostra encara esperançat que el seu negoci aconsegueixi sobreviure i que llavors els veïns del comtat, que abans no sabien que existia la seva destil·leria, tractin de donar-li suport una mica més com a mostra d'agraïment.

tracking