Diari Més

PP i Cs demanen a la JEC que exclogui Puigdemont, Comín i Ponsatí de la candidatura europea de JxCat

Els partits al·leguen que no poden ser considerats elegibles perquè tampoc són electors; JxCat anuncia que presentarà al·legacions

Pla general de l'escenari del Teatre Metropol de Tarragona, durant el míting final de JxCat, amb Carles Puigdemont a la pantalla i el president Torra i la resta de candidats. Imatge del 24 d'abril del 2019

Tarragona, míting, urna, Carles Puigdemont, 1 d’Octubre, Quim TorraRoger Segura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

PP i Cs han demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que exclogui Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura europea de JxCat. Als recursos presentats a l'àrbitre electoral, els dos partits al·leguen que els tres candidats, que viuen a l'estranger des de l'octubre de 2017, no poden ser considerats elegibles perquè tampoc són electors.

Als escrits als quals ha tingut accés l'ACN, PP i Cs diuen que resulta «evident» que els tres candidats no resideixen a l'Estat. «No són, com resulta evident, electors residents a Espanya» i no poden exercir el dret a sufragi a l'Estat perquè «no poden estar-hi empadronats ni figurar en el cens electoral», apunten.

A més, Cs concreta que estan a l'estranger «amb l'única finalitat d'eludir el seu deure de col·laboració amb la justícia espanyola» i el PP recorda que estan en «situació de rebel·lia processal penal».

Així doncs, argumenten que «només podrien ser electors, i en conseqüència elegibles, si estiguessin inscrits al cens d'electors residents-absents que viuen a l'estranger». Tanmateix, apunten que cap dels tres ha acudit als consolats espanyols a l'estranger per inscriure-s'hi i, per tant, no són electors.

JxCat presentarà al·legacions al recurs que han presentat PP i Cs a la Junta Electoral Central (JEC) contra Carles Puigdemont per la seva candidatura a les eleccions europees. La formació independentista apunta que l'expresident del Govern té els drets polítics «intactes», i que està «degudament inscrit» al cens electoral.

En tot cas, però, subratlla que tampoc no és «imprescindible» per a poder-se presentar als comicis, segons la llei. JxCat també afegeix que els «exiliats» Lluís Puig i Jami Matamala s'han pogut presentar a les eleccions espanyoles del 28-A sense que ningú no ho hagi impugnat.

Finalment, JxCat considera que aquesta «maniobra» de Cs i PP posa en evidència que Puigdemont podrà agafar l’acta d’eurodiputat i, per tant, l’objectiu és «evitar que es pugui presentar a les eleccions».

tracking