Diari Més

Consumir diàriament aliments amb alt contingut en greix i sucre modifica el cervell

Si es mengen regularment, encara que siguin en petites quantitats, el cervell aprèn a consumir aquest tipus d'aliments en el futur

Imatge de les patates «Lay's» amb error en l'etiquetatge.

Consum alerta de la presència de llet, soia i blat no declarats en patates «Lay's»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics han demostrat que els aliments amb alt contingut en greix i sucre com barretes de xocolata, patates fregides o de bossa modifiquen el nostre cervell: si es mengen regularment, encara que siguin en petites quantitats, el cervell aprèn a consumir-los en el futur. Darrere d'aquesta investigació, que es publica a la revistaCell Metabolism, hi hacientífics de l'InstitutMax Planck d'Investigació del Metabolisme (Colònia, Alemanya) i de la Universitat de Yale, Estats Units. Partint de la hipòtesi queel cervell aprèn la preferència per aquests aliments, els investigadors van reclutar 82 voluntaris, dels quals49 -amb normopes- van acabar la intervenció completa prevista en l'assaig. Els van dividir en dos grups. A un d'ells, amb 26 participants, se'ls va donar una vegada al dia i durant vuit setmanes un petit púding que contenia alts nivells de greix i sucre, a més de la seua dieta normal. Els altres 23 participants van rebre un púding que contenia el mateix nombre de calories però amb menys greix i sucre.

Els investigadors van mesurar l'activitat cerebral dels voluntaris abans i durant les vuit setmanes i van concloure queel consum diari d'una ració amb alt contingut en greix i sucre altera els circuits de recompensaen humans i disminueix la preferència pels aliments baixos en greix i sucre. Així, segons les observacions, la resposta del cervell als aliments rics en greixos i sucres va augmentar considerablement al grup que va menjar el púding ric en sucres i greixos després de vuit setmanes. Això va activar especialment el sistema dopaminèrgic, la regió del cervell responsable de la motivació i la recompensa, explica un comunicat de l'esmentat institut del Max Planck.

Els mesuraments de l'activitat cerebral van mostrar queel cervell es «reconfigura»a si mateix mitjançant el consum de patates fregides i altres productes de l'estil. «Subconscientmentaprèn a preferir els aliments gratificants»,detalla Marc Tittgemeyer, que va dirigir el treball. «A través d'aquests canvis al cervell, inconscientment sempre preferirem els aliments que contenen molt greix i sucre», subratlla.

Durant el període d'estudi, els participants que van consumir el púding amb alt contingut en greix i sucre no van guanyar més pes que els del grup de control i els seus valors sanguinis, com el sucre o el colesterol, tampoc no van variar. No obstant, els autors apunten a la possibilitat que altres factors metabòlics -no analitzats- sí que poguessin modificar-se.

Les alteracions cerebrals observades van ser, segons els autors, independents dels canvis en el pes corporal i els paràmetres metabòlics, el que indica un efecte directe dels aliments rics en greixos i sucres en les adaptacions neuroconductuals, que podrien, en última instància, augmentar el risc de menjar en excés i incrementar de pes.

Així mateix, els investigadors assumeixen que la preferència pels aliments ensucrats i grassos continuaria una vegada finalitzat l'estudi. «Es creen noves connexions al cervell i no es dissolen tan ràpidament. Al cap i a la fi, l'objectiu de l'aprenentatge és que, una vegada apresa alguna cosa, no s'oblidi tan ràpidament», apunta Tittgemeyer.

tracking