Diari Més

Preus

La bombona de butà baixa gairebé un 5% a partir de dimarts

L'import serà de 16,79 euros, és a dir, 0,87 euros menys que en la jornada anterior

La bombona de butà, cada vegada més cara.

Quarta pujada consecutiva del preu de la bombona de butàPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu màxim de venda al públic de la bombona de butà baixarà al voltant d'un 5 %, és a dir, 0,87 euros, a partir d'aquest dimarts, fins a situar-se en 16,79 euros, segons ha publicat aquest dilluns el Butlletí Oficial de lEstat (BOE).

El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli (GLP) en envasos de 8 a 20 quilos (la tradicional bombona de butà) no és lliure i es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes, per resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines.

En aquesta ocasió, la reducció obeeix a l'apreciació de l'euro respecte al dòlar (un 3,3 %) ia la caiguda del cost dels nòlits (un 32,9 % menys), davant la pujada de la cotització de les matèries primeres (14,8 %), que ha estat esmorteïda pel superàvit existent, el qual evoluciona de 1,38 euros/ampolla a 0,97 euros.

La revisió bimestral es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) als mercats internacionals, així com del cost dels nòlits o transport i l'evolució del tipus de canvi eurodòlar.

Ja sigui a l'alça o a la baixa, aquesta es troba limitada al 5%, acumulant-se l'excés o defecte de preu per aplicar-los en posteriors revisions.

El reial decret llei del juny passat pel qual es van adoptar determinades mesures per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna va limitar el preu màxim de la bombona de butà entre 8 i 20 quilograms a 19,55 euros, mesurada més tarda prorrogada fins al proper 30 de juny.

Aquest preu màxim es va assolir per última vegada en la revisió del 19 de setembre passat; des de llavors, ha registrat una baixada del 14,12%.

El GLP envasat és una barreja d'hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.

Actualment, anualment es consumeixen 64,5 milions d'envasos de GLP de diferents capacitats; no obstant això, es tracta d'un combustible en reculada, ja que des del 2010 fins al 2021, el consum total ha baixat més d'un 25 %.

tracking