Diari Més

Identifiquen un indicador de l'èxit del tractament d'insuficiència cardíaca

Els investigadors han demostrat que els pacients amb baixos nivells a la sang de PICP milloren la seva funció cardíaca després del tractament

Un pacient de la unitat de Cardiologia de l'Hospital de Bellvitge.

Un nou fàrmac redueix el risc de mort cardiovascular a persones amb insuficiència cardíacaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Cima Universitat de Navarra i de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han identificat un biomarcador de dany cardíac que indica quins pacients amb insuficiència cardíaca responen millor a la teràpia convencional i quins presenten més risc d'empitjorar.

En una àmplia mostra de més de 1.000 pacients amb un seguiment a llarg termini, han demostrat que els pacients amb baixos nivells a la sang de PICP, un derivat del col·lagen associat a la fibrosi cardíaca, milloren la seva funció cardíaca després del tractament i presenten menor risc de futures hospitalitzacions i mort.

Segons assenyala el Cima en una nota, aquest estudi suposa un «gran avenç» en la comprensió dels mecanismes patològics que poden influir en l'eficàcia dels tractaments per a la insuficiència cardíaca i ofereix una nova eina que podria ajudar a prevenir i tractar millor les malalties del cor en el futur.

Expliquen que les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort al món i moltes deriven sovint en insuficiència cardíaca, una patologia crònica que limita la capacitat del cor per bombar sang suficient a la resta d'òrgans. Tot i els avenços terapèutics, molts pacients amb insuficiència cardíaca empitjoren, sovint són hospitalitzats i presenten una elevada mortalitat.

Segons la investigadora del Programa de Malalties Cardiovasculars del Cima Universitat de Navarra i primera autora del treball, Susana Ravassa, «en aquest estudi hem utilitzat el pèptid PICP per identificar quins pacients són els que millor responen a les teràpies convencionals en insuficiència cardíaca, i en quines haurien de ser reforçades i avançar així cap a la implementació d'una estratègia de medicina personalitzada en aquesta malaltia».

Josep Lupón, investigador del Servei de Cardiologia i la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, també primer autor de l'estudi, defensa que per millorar el tractament personalitzat d'aquests pacients «cal aprofundir en les alteracions subjacents al desenvolupament de la insuficiència cardíaca».

«És molt freqüent que el cor d'aquests pacients presenti fibrosi, la qual pot tenir un impacte sobre la seva evolució i resposta al tractament», alerta.

En treballs anteriors, els investigadors del Cima van demostrar el potencial de PICP com a biomarcador de fibrosi, encara que «els resultats d'aquest treball confirmen el paper rellevant de la fibrosi en el remodelat miocàrdic que contribueix al desenvolupament de la insuficiència cardíaca».

A més, el PICP emergeix com un biomarcador prometedor per millorar el fenotipat i l'estratificació del risc en pacients amb aquesta malaltia. «Avançar en la investigació d'aquest biomarcador ajudarà a consolidar-lo com una eina útil per identificar els pacients que es beneficiaran d'una teràpia antifibròtica, i valorar la resposta al tractament», apunta Arantxa González Miqueo, directora del Programa de Malalties Cardiovasculars del Cim Universitat de Navarra i una de les autores principals del treball.

Aquest estudi s'ha realitzat en el marc del projecte MINERVA II que finança el Govern de Navarra. També ha tingut el suport de l'Institut de Salut Carles III, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d'Espanya i la Comissió Europea, entre d'altres institucions.

tracking