Diari Més

El feminisme afronta dividit un 8-M marcat per les polèmiques amb les lleis del 'només sí és sí' i la 'trans'

A Madrid, dimecres a la tarda s'hi contraprogramaran per segon any dues manifestacions simultànies

Diverses manifestants aixecant cartells

El feminisme afronta dividit un 8-M marcat per les polèmiques amb les lleis del 'només sí és sí' i la 'trans'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El moviment feminista afronta dividit el primer 8-M sense restriccions per la covid-19 marcat per les polèmiques amb les lleis del 'només sí és sí' i la 'trans'. Les discrepàncies entre corrents del feminisme, exhibides en els debats generats per aquestes iniciatives del Ministeri d'Igualtat, s'evidenciaran dimecres a la tarda a Madrid amb la convocatòria de dues manifestacions diferents, que es contraprogramen. Igual que fa un any, el moviment feminista radical organitza una protesta paral·lela a la de la Comissió 8-M per les discrepàncies en qüestions com l'autodeterminació de gènere o la prostitució.

La tarda abans del Dia Internacional de la Dona, el Congrés celebrarà el debat i votació de la presa en consideració de la proposició de llei de reforma de la llei del 'només sí és sí' registrada en solitari pel PSOE. La qüestió no només divideix el moviment feminista sinó també el govern espanyol. Previsiblement, el PP sumarà els seus vots als del PSOE perquè tiri endavant.

Un dels debats que més divideixen el feminisme és el de l'autodeterminació de gènere de la llei 'trans', que permet modificar el sexe al DNI sense informe mèdic. El feminisme radical defensa que cal abolir el gènere concebut com a construcció social i rebutgen considerar dones les dones trans. Aquest corrent troba eco en el PSOE amb l'exemple més clar de l'exvicepresidenta Carmen Calvo.

Un altre element que vertebrarà la protesta d'aquest 8-M és el repunt dels últims mesos dels assassinats masclistes. La convocatòria de la manifestació de la Comissió 8-M fa una especial menció a l'increment de casos i també a la defensa de la sanitat pública. Les organitzadores reclamen que la mobilització suposi un «desbordament».

tracking