Diari Més

Política

L'Estat donarà llum verda a les baixes per regles doloroses

Els ministeris d'Igualtat i Seguretat Social han arribat a un acord, segons Montero

Irene Montero

Irene Montero torna a donar positiuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d'Igualtat ha arribat a un acord amb el d'Inclusió i Seguretat Social per incloure finalment la baixa per menstruacions doloroses ala llei de l'avortament, que seran assumides per la Seguretat Social des del primer dia i duraran el que necessiti cada dona. Així ho han assegurat fonts del Govern espanyol i la mateixa ministra d'Igualtat, Irene Montero: «Reconeixerem per Llei el dret de les dones amb menstruacions doloroses a una incapacitat temporal especial que serà costejada per l'Estat des del primer dia».

A falta que es tanquin tots els serrells i el text arribi al Consell de Ministres dimarts vinent, les fonts han precisat que les baixes seran assumides des del primer dia per la Seguretat Social i no per l'empresa i no s'exigirà un mínim cotitzat com en altres incapacitats temporals comunes. La baixa no comprendran un nombre de dies concrets, sinó que seran els que necessiti cada dona, han informat les fonts.

L'acord en el Govern central arriba després que fa dos dies es conegués un esborranyde la llei de l'avortament, norma l'avantprojecte de la qual aprovarà dimarts vinent el Consell de Ministres, que incloïa baixes de fins atres dies per menstruacions doloroses. Diversos dels ministeris implicats en la reforma es van veure sorpresos per l'anunci i van assegurar que encara estaven negociant aspectes claus de la futura norma, com el mateix ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que va dir que era una mesura «en discussió» dins del Govern de coalició. «La nostra posició és que aquesta llei ha d'harmonitzar dos elements: millorar la protecció de les dones i també impulsar la seva participació en millors condicions del mercat de treball», va afrimar Escrivá ahir als periodistes.

Igual com ha fet Irene Montero, la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha indicat a Twitter que el Govern espanyolregularà les incapacitats temporals per a regles doloroses en la llei de l'avortament, una mesura que ha qualificat «d'avençhistòric per a les dones». «El feminisme és la nostra millor marca Espanya. In Spain we call it #BajaMenstrual», ha escrit Rodríguez.

La llei, a més, garantirà la interrupció voluntària de l'embaràs en la sanitat pública i acaba amb l'exigència del consentiment patern per a les noies de 16 i 17 anys, entre altres mesures, tal com ha anat desgranant el Ministeri aquests últims mesos.

tracking