Diari Més

Els metges reclamen a Sanitat pujar el preu i edat de consum de l'alcohol

El Govern espanyol van obrir a consulta pública l'avantprojecte de llei per a protegir els menors dels efectes negatius de l'alcohol

Sanitat es proposa lluitar contra els botellons i així busca afavorir «hàbits de vida saludables entre els menors d'edat»

Els metges reclamen a Sanitat pujar el preu i edat de consum de l'alcoholPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els metges i sanitaris espanyols reclamen a Sanitat que el seu avantprojecte de llei de prevenció del consum d'alcohol en menors incorpori un augment del preu de les begudes alcohòliques, inclòs vi i cervesa, i de l'edat de consum, així com un rigorós control dels punts de venda per a lluitar contra el botelló.

Així ho recullen les aportacions a l'avantprojecte, a les quals ha tingut accés EFE, d'entitats científiques com la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC), la de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) o de la Societat Científica d'Estudis sobre Alcohol-Socidrogalcohol, en el que és el tret de sortida en l'elaboració de la nova llei.

El Ministeri de Sanitat i la Delegació del Govern espanyol per al Pla Nacional sobre Drogues van obrir a consulta pública l'avantprojecte de llei per a protegir els menors dels efectes negatius de l'alcohol i «impedir les activitats i conductes destinades a promoure, afavorir o facilitar el seu consum».

Sanitat es proposa lluitar contra els botellots i així busca afavorir «hàbits de vida saludables entre els menors d'edat i la seva educació enfront del consum de begudes alcohòliques», segons detalla en els objectius de la norma que es proposa desenvolupar aquesta legislatura i que, a priori, no distingeix el vi o la cervesa de la resta de begudes alcohòliques d'alta graduació.

D'entre les 39 entitats que han realitzat aportacions per a orientar l'avantprojecte ministerial, la SEMFYC demana a Sanitat establir un «augment del preu de les begudes alcohòliques a través d'un impost especial» -a Espanya són un 19% més barates que la mitjana europea-, mentre que Sespas, SEE i Socidrogalcohol parlen de reduir l'accessibilitat mitjançant impostos o la fixació d'un «preu mínim».

Els metges i els professionals de la sanitat també volen retardar l'edat d'inici real del consum d'alcohol a Espanya, actualment en els 14 anys, perquè els menors que comencen a beure amb aquesta edat tenen sis vegades més de probabilitats de tenir problemes relacionats amb l'alcohol al llarg de la seva vida que els que comencen als 21 anys, edat legal d'inici del consum establerta en molts països.

La SEMFYC demana a Sanitat que aposti per un «acord social perquè es respecti la majoria d'edat» dels 18 anys per a l'inici del consum d'alcohol i estableixi «normes estrictes» en la regulació dels punts de venda, una restricció d'horaris de venda, reduir la publicitat i el patrocini, i sancions econòmiques per consum en la via pública, és a dir, prohibir uns botellots que ja són perseguits per moltes ordenances municipals.

Els professionals de Socidrogalcohol van més lluny i demanen «reavaluar i incrementar l'edat legal de consum» de begudes alcohòliques concorde a la maduresa neuronal, tal com s'ha fet en altres països.

Sespas i SEE, per part seva, advoquen un «canvi cultural» per a reduir els consums de riscos i els comes etílics que de forma més freqüent es registren entre menors d'edat.

En aquest context, totes les entitats científiques inclouen en les seves aportacions prohibir les vendes a preus reduïts com les «Happy hour» o el 2x1 en franges horàries d'alguns establiments, vetar la venda i el consum d'alcohol en la via pública i establir «sancions dissuasives» als establiments que venguin fora dels horaris permesos a menors.

Unes altres de les mesures a dur a terme serien la dels advertiments sanitaris en els envasos i fer un seguiment mèdic dels menors amb intoxicacions etíliques agudes, especialment en els casos de reincidència.

tracking