Diari Més

Política

Yolanda Díaz insisteix que el govern derogarà la reforma laboral del PP «malgrat totes les resistències»

La ministra de Treball activarà un pla de xoc contra la sinistralitat laboral

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu.

ministra de Treball, Yolanda DíazACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha insistit aquest dissabte en què el govern espanyol derogarà la reforma laboral del PP, «malgrat totes les resistències, que hi són i són moltes». A la sessió de clausura del XII Congrés de CCOO i després de la crisi oberta entre el PSOE i Podem per la reforma laboral, ha defensat que aquesta derogació es durà a terme malgrat totes aquelles persones que mai han volgut alterar el model de relacions de la precarietat «que ha imposat la dreta unilateralment a l'estat espanyol». D'altra banda, ha anunciat que activarà un pla de xoc contra la sinistralitat laboral, «un ambiciós dispositiu per frenar la xacra dels accidents mortals que s'alimenta de la temporalitat i la precarietat».
Per a Díaz, una imatge que il·lustra la reforma laboral «a la perfecció» és la de les cambreres de pis que cobren tres euros l'hora per netejar habitacions d'hotel de 60 a 150 euros la nit. «Aquesta injustícia és la reforma laboral i és el que derogarem definitivament», ha remarcat. La ministra ha considerat que la convivència no es pot basar en aquests pilars, i aspira que es pugui viure «amb dignitat, bons salaris i pensions, i amb vides plenes i felices». Per això ha reiterat que derogarà un articulat que «va inocular dosis letals de precarietat i temporalitat».

Per a ella, aquesta reforma haurà d'obrir pas a la modernització del mercat de treball. Així, ha destacat que el govern hi treballa des del 17 de març amb «centenars de propostes, hores i esforços».

Combatre la temporalitat

Així mateix, la també vicepresidenta segona ha assegurat que combatran una temporalitat que té a l'estat espanyol la taxa més alta d'Europa des de fa moltes dècades. Segons el seu parer, no es pot assumir com a «normal» la xifra de contractes temporals: un de cada quatre és de durada inferior a un mes, amb un total de 164,8 milions de contractes temporals formalitzats en els darrers deu anys. «La precarietat i a la temporalitat minen la salut mental i física i compliquen i amenacen les vides», ha considerat.

D'aquesta manera, per tal de protegir la integritat de les persones treballadores, ha anunciat l'activació d'un pla de xoc contra la sinistralitat laboral, que vol frenar la xacra dels accidents mortals «que s'alimenta de la temporalitat als llocs de treball». «Toquen fets i no paraules», ha reiterat.

Yolanda Díaz també ha fet referència a l'augment del salari mínim. En concret, ha defensat que seguiran apujant el salari mínim interprofessional tant per convicció com per dignitat. «No és un balanç triomfalista, però el millor està per arribar», ha avisat.

D'altra banda, la ministra ha celebrat que les xifres de reducció de l'atur acompanyen una «recuperació justa» amb set mesos de descens consecutiu i més de 19,5 milions de persones afiliades a la Seguretat Social. Díaz ha agraït als treballadors el seu impuls a la recuperació fins i tot arriscant les seves vides, i ha citat treballadors de call center, infermers, empleats de supermercats, de camps, mestres, estudiants, personal d'investigació, els riders, periodistes, treballadors del teatre i del camp, entre molts altres.

Fent referència Montserrat Roig, Díaz ha recordat que la democràcia no s'aprèn al Parlament, sinó a casa. «Ser demòcrata no és una actitud política, és una actitud davant la vida», ha explicat la ministra, i ha alabat la cultura del diàleg. «Per això hem proposat un reial decret que impulsarà la retirada d'honors a qui hagi vulnerat els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans», ha afegit.

Ha reconegut l'altura de mires del secretari general de CCOO, Unai Sordo, així com la seva generositat cap a l'estat espanyol i cap als treballadors. «Ha assistit a la teva defensa diària», ha assegurat, enmig d'una conjuntura «molt complexa» per al treball.

La ministra també ha fet referència als fets del passat 9 d'octubre a Roma, amb l'assalt a la Confederació General Italiana del Treball (CGIL): «Van ser víctimes d'un atac sense precedents», ha lamentat, i ha dit que els sindicalistes saben molt bé el perquè: perquè un sindicalisme organitzat és una sòlida garantia democràtica.

Com recordava Gloria Setinem, ha subratllat que l'autoritarisme comença amb el control al cos de les dones, i segueix amb l'odi al col·lectiu LGTBI, les persones racialitzades, els migrants, els pobres i vulnerables i el sindicalisme, que encarna uns valors que impulsa el canvi social. «No esteu sols. Junts ens plantarem davant de qualsevol regressió dels nostres drets», ha defensat.

tracking