Diari Més

Un de cada tres espanyols coneixia a algú que va morir per coronavirus

Un 9 per cent ha perdut a un familiar i un de cada deu espanyols a un amic

Imatge d'arxiu d'un box en una UCI hospitalària.

Empitjoren les dades de propagació de la covid-19 a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 32 per cent dels espanyols tenia algun conegut que ha mort per coronavirus, un 9 per cent ha perdut a un familiar i un de cada deu espanyols a un amic, segons recull una enquesta del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) sobre els efectes i les conseqüències de la pandèmia.

La cinquena onada d'aquest estudi, publicada aquest divendres, es va elaborar entre l'11 i el 30 de setembre i recull també que la meitat dels espanyols confia a poder reprendre totes les rutines i activitats prèvies a la pandèmia una vegada que aconseguim la immunitat de grup amb la vacunació.

No obstant això, un 13,6 per cent dels enquestats creu que al principi no es recuperaran aquestes activitats i el 22 per cent opina que no es farà «definitivament».

Durant la pandèmia, gairebé un de cada sis espanyols va pensar que ja no podria realitzar més alguns dels projectes, activitats o viatges que desitjava i al 65% dels enquestats se li va passar en algun moment pel cap que podria ser una de les víctimes mortals del coronavirus.

L'estudi del CIS aprofundeix en l'estat físic i emocional de la ciutadania i revela que l'11 per cent dels enquestats ha recorregut a alguna mena d'ajuda professional a causa del seu estat d'ànim. D'ells, un 31% ha anat al metge de capçalera, el 22% a un psiquiatre i el 58% a un psicòleg.

No obstant això, l'estudi recull que també un 11% va buscar ajuda professional pel seu estat d'ànim en els dotze mesos anteriors a la pandèmia.

Encara que per a la majoria de la població les relacions personals romanen invariables, un 28% afirma que des de l'inici de la pandèmia es porten millor amb la seva família, i el 18% ha millorat també la relació amb la parella.

L'enquesta revela també que bona part dels enquestats ha fet propòsit d'esmena sobre els hàbits alimentosos, l'activitat física i la salut. A més, gairebé un 40% ha pensat a millorar el seu treball o els estudis o activitat principal.

Respecte a la presa de decisions del govern espanyol i les comunitats autònomes, el 45 per cent creu que caldria haver pres mesures de control més estrictes, el 37, 5% considera que han estat adequades i necessàries i només un 5% opina que no calia restringir les llibertats per la pandèmia.

tracking