Diari Més

Economia

El transport d'automòbils per carretera, ferroviari i marítim es redueix un 18,8% el 2020 per la pandèmia

El desplaçament marítim de vehicles fabricats a Espanya cau un 20,7%, fins a dos milions d'unitats

Pla obert de dos vaixells al port de Tarragona. Imatge publicada el 3 de maig del 2019

tona, tràfic, vaixell, volum, mercaderia, rècord, Port de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desplaçament de vehicles a través de carretera, ferrocarril i ports ha caigut un 18,8% el 2020 respecte a l'any anterior per la crisi econòmica i la paralització de l'activitat comercial i industrial provocada per la pandèmia, segons 'l'Informe de valoració logística' de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC). En total, s'han transportat 4,5 milions de vehicles, aproximadament un milió menys que 2019. El desplaçament marítim de vehicles fabricats a Espanya ha estat el més afectat, amb una caiguda del 20,7% i dos milions d'unitats transportades. El transport per carretera ha baixat un 17,8% i el ferroviari ha retrocedit un 15,5% anual.
El desplaçament de vehicles pels serveis marítims ha caigut un 20,7%, fins a dos milions de vehicles. Aquesta via s'ha mantingut com el principal servei de transport de vehicles, però ha perdut quota total en l'últim any, fins al 44,3% dels vehicles transportats. Aquest descens s'explica per l'aturada de l'activitat durant l'estat d'alarma i les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia.

Els ports de Pasaia (Guipúscoa) i Tarragona comparteixen la primera posició en el rànquing de valoració dels serveis logístics, amb una puntuació de 4,3 sobre 5, i milloren respecte a l'any anterior. El Port de Barcelona, en canvi, baixa posicions i es col·loca en sisè lloc, amb un 3,7 sobre 5. La valoració mitjana dels ports de l'Estat ha registrat un descens de tres dècimes respecte a 2019, amb una puntuació de 3,8 sobre 5.

La majoria dels indicadors ha empitjorat respecte a l'any anterior, en gran mesura per les dificultats patides durant la pandèmia. L'agilitat d'assignació de les zones de dipòsit i els indicadors de gestió de tràmits duaners i d'accessibilitat per carretera són els que millor valoració han obtingut per part de les marques. Per la seva banda, la manipulació dels vehicles segueix sent una àrea de millora destacada.

Així mateix, les marques enquestades consideren la digitalització com un factor «clau»per agilitzar i facilitar el servei i la gestió dels vehicles pels operadors de ports i destaquen la connexió ferroviària com una àrea de millora.

Per altra banda, el 2020 s'han desplaçat 1,8 milions de vehicles per carretera, un 17,8% menys respecte a l'any anterior. Tot i aquest descens, aquesta via de transport ha augmentat la seva quota fins al 41,4%, mig punt més respecte a 2019.

L'augment s'explica per l'absorció d'una part del transport marítim i ferroviari per la major flexibilitat i capacitat de reacció davant la incertesa i les restriccions de mobilitat durant la pandèmia.

En aquest context, l'enviament internacional de vehicles per carretera ha augmentat un 0,5%, fins a 795.614 unitats. En canvi, el transport de vehicles a l'Estat s'ha reduït un 27,7%, amb poc més d'un milió de vehicles. La millor evolució dels mercats internacionals en contraposició amb la «forta caiguda»del mercat espanyol ha estat el principal causant d'aquesta diferència.

La valoració atorgada pels fabricants per al servei de transport per carretera en l'àmbit estatal ha caigut dues dècimes, amb una valoració global de 3,7 punts sobre 5. El transport internacional, per la seva banda, ha mantingut la bona tendència i ha rebut una puntuació de 4,2 punts, una dècima per sobre de les xifres de 2019.

Les marques enquestades han valorat positivament les facilitats proporcionades entre client i proveïdor per a la gestió, transport i operativitat de les càrregues, tant en l'àmbit estatal com internacional.

Com a aspectes de millora han destacat el tractament de la recollida i entrega de la mercaderia, especialment en l'àmbit estatal, la manipulació i reducció de danys en els vehicles, i la resposta davant possibles incidències.

Per últim, el transport de vehicles ferroviari ha caigut un 15,5% respecte a l'any anterior, amb 639.629 vehicles. La caiguda del mercat estatal (-32,5%) i la reducció de les exportacions de vehicles d'origen espanyol a mercats estrangers (-15,5%) han marcat el ritme de la demanda i, per tant, el desplaçament de vehicles. El tràfic de components ha registrat un descens del 56,9% el 2020 i s'ha situat en 195.274 tones.

En termes relatius, el descens de la quota de transport marítim ha afavorit directament l'elecció de transport ferroviari, que ha acumulat el 14,3% dels desplaçaments, més de mig punt per sobre de les xifres de 2019.

Els vehicles que van arribar a port en ferrocarril van suposar el 2020 el 35,5% del total de vehicles exportats per mar, dos punts i una dècima menys que l'any anterior, però encara una xifra «molt rellevant».

Les marques enquestades han valorat el transport estatal amb una puntuació de 3,3 sobre 5, dues dècimes menys que l'any anterior. En canvi, el transport internacional ha consolidat la seva tendència de millora i ha augmentat una dècima respecte a 2019, amb una puntuació de 3,6 sobre 5.

En l'àmbit estatal, els fabricants subratllen la facilitat d'interlocució amb l'operador i la seguretat davant els robatoris o deterioraments de la mercaderia com a aspectes positius. La flexibilitat horària i la capacitat de reacció davant imprevistos en els serveis de trens són dos dels aspectes a millorar, segons els enquestats.

En l'àmbit internacional, les marques valoren l'estreta relació i la facilitat de col·laborar amb els operadors, així com la relació entre qualitat i preu. La flexibilitat horària i l'operativitat per imprevistos són també en aquest cas àrees de millora, de la mateixa manera que la resposta i reacció davant els canvis de volum i càrrega.

tracking