Diari Més

El govern espanyol ordena retornar totes les multes del primer estat d'alarma per la covid-19

Es van imposar 1.142.127 multes a tot Espanya

Control de mobilitat que han fet els Mossos a l'àrea de servei del Baix Ebre, a l'AP-7.

control mobilitat, Mossos d'Esquadra, Setmana Santa, confinament comarcalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol ha ordenat crear un equip de treball per a procedir a la devolució de totes les multes que es van imposar als ciutadans durant el primer estat d'alarma per la Covid-19 i anul·lar els expedients que continuaven sent tramitats per l'administració, segons han informat fonts del Ministeri de Política Territorial.

Després de la fallada del Tribunal Constitucional que va declarar inconstitucional el primer estat d'alarma -i ha de dir sobre el segon-, l'Executiu ha creat equips de treball amb totes les subdelegacions i delegacions del Govern, participant també l'Agència Tributària, la Delegació d'Economia, el Tresor Públic i Política Territorial.

El confinament decretat pel Govern sota el primer estat d'alarma va ser inconstitucional

Amb l'assessorament d'equips informàtics, el Govern procedirà a la devolució «d'ofici» de la quantitat que es va cobrar en les sancions imposades en compliment de l'estat d'alarma. Per a això, s'habilitarà un mecanisme perquè els ciutadans consignin un compte bancari des de la qual poder dur a terme la transacció.

En l'equip participen les subdelegacions i delegacions del Govern de totes les comunitats autònomes excepte Catalunya i País Basc, que tenen la competència en aquesta matèria transferida. De fet, el vicelehendakari i conseller basc de Seguretat, Josu Erkoreka, va anunciar a principis d'octubre que es procediria a la devolució.

Més d'un milió de multes

L'estat d'alarma declarat pel Reial decret de 14 de març va habilitar a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, policies autonòmiques i locals per a sancionar als ciutadans que no complissin amb el confinament domiciliari, però el mes de juliol passat el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta mesura.

El balanç final va deixar 1.142.127 multes imposades en tota Espanya en el primer estat d'alarma -des del 14 de març al 21 de juny-, i almenys 220.296 sancions en el segon estat d'alarma -des de 26 d'octubre fins a maig-, segons dades del Ministeri de l'Interior facilitats al març, quan es va complir un any del primer dels estats d'alarma.

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública va actualitzar la xifra al maig en informar que les Delegacions i Subdelegacions del Govern havien resolt ja amb sanció 172.482 expedients, el 50,1% del total.

Les delegacions del govern espanyol van tramitar aquests expedients arran de les propostes de sanció tramitades per Policia Nacional, Guàrdia Civil i cossos autonòmics i locals. Corresponia, per tant, al confinament domiciliari més estricte i a les multes tramitades per la Llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a 'llei mordassa'.

De les 481.969 actes de proposta de sanció tramitades, 172.482 s'havien resolt amb sanció; 87.826 havien estat traslladades a altres administracions (autonòmiques i locals); 54.193 es trobaven encara en procés d'instrucció; i 11.206 havien estat arxivades. La resta, 156.262, després de l'anàlisi de l'instructor corresponent s'havia determinat que, a la vista dels fets, «no procedia iniciar el procediment sancionador per diferents causes».

Andalusia (195.986) i Madrid (184.517) eren les comunitats autònomes en les quals més expedients de denúncia es van interposar entre el 14 de març i el 21 de juny. Ceuta i Melilla presentaven les menors xifres, amb 9.472 i 4.199 propostes, respectivament.

Per a atendre el volum d'expedients i a la «desproporcionada càrrega de treball», Política Territorial va anunciar al maig que posava en marxa un programa de reforç per a agilitar la tramitació de multes amb la idea que quedessin «resolts dins del termini i en la forma escaient».

En total, hi havia 235 efectius en tot el país encarregats de determinar si, a la vista dels fets, procedia o no iniciar l'expedient sancionador.

tracking